DEBATTEN OM LAS

Nya LAS-regler prövade – vinst för arbetsgivaren

Mia Fransson, Almega Bild: Pressbild

De nya LAS-reglerna om uppsägning av personliga skäl har för första gången prövats i Arbetsdomstolen. Domstolen konstaterar i sin dom att det var korrekt av arbetsgivaren att säga upp en medarbetare som hade underpresterat, skriver Almega i ett pressmeddelande.

Företaget, som är verksamt inom telemarketing, sa upp en telefonförsäljare av personliga skäl. Orsaken var att medarbetaren inte hade presterat i enlighet med anställningsavtalet och dessutom vägrade att följa arbetsgivarens instruktioner.

– I det här fallet handlade det om att den erfarne telefonförsäljaren tydligt visste vad som förväntades av honom och som, trots flera skriftliga tillsägelser och samtal samt lång betänketid, inte förbättrade sin prestation och följde därmed inte sitt anställningsavtal, säger Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega, i ett pressmeddelande.

– Det är ett mycket glädjande beslut och det viktigaste är att AD går på att det är ett brott mot anställningsavtalet. Det är huvudsyftet med ”sakliga skäl”, fortsätter hon.

Unionens chefsjurist Malin Wulkan är dock besviken på domen.

– Vi hade bra argument och god bevisning. Men AD har gjort en annan värdering och det får man acceptera. AD:s avgörande är tydligt och det välkomnar vi, säger hon till tidningen Kollega.

Pressmeddelande: LAS: Almega vann i Arbetsdomstolen

Kollega: Nya las: Unionen förlorar i AD