EU:S FRAMTID

Ledare: Mario Draghi ger rätt diagnos men fel medicin

Att som rapportförfattaren Mario Draghi föreslår ta stora gemensamma lån för att öka EU.s konkurrenskraft är fel väg att gå, anser NWT:s ledarredaktion. Bild: Josh Reynolds

Draghis krisrapport om Europas konkurrenskraft har rätt i sak, men när det kommer till lösningarna är han fel ute. I stället borde han lära av Sverige, föreslår NWT i en ledartext.

Européer måste sluta tro att det både går att äta kakan och ha den kvar, skriver Nya Wermlands-Tidningen i en ledare, och tar upp att amerikaner i snitt arbetar 300 timmar mer om året än vad nordeuropéer gör. Arbetstiden pekas ut som en av anledningarna till att USA:s konkurrenskraft står fortsatt stark globalt sett medan Europas halkar efter. Ett annat problem som pekas ut är Europas överreglerade ekonomi.

Men att i EU gemensamt låna upp hundratals miljarder euro för att göra investeringar, vilket Mario Draghi föreslår i sin rapport om Europas konkurrenskraft, är fel väg att gå, menar tidningen.

”Draghi ställer rätt diagnos, men ordinerar fel medicin. Han borde lära av Sverige att det är liberaliseringar som skapar tillväxt, inte ökade statliga bidrag och politisk styrning”, skriver NWT.

NWT: Sverige och EU håller på att bli fattigt