ELKRISEN

Ny studie: Tyskland skulle sparat miljarder med kärnkraft – och släppt ut mindre

Bild: Karl-Josef Hildenbrand

696 miljarder euro. Så mycket beräknas utgifterna för omställningen till förnybar energi i Tyskland uppgå till, enligt en studie som analyserat siffror mellan 2002 och 2022. Hade landet i stället satsat på kärnkraft hade kostnaden landat på 364 miljarder euro, enligt Jan Emblemsvåg, forskaren bakom studien.

Utgifterna för omställningen till förnybar energi i Tyskland beräknas till 696 miljarder euro mellan åren 2002 till 2022, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften International Journal of Sustainable Energy och som Energinyheter skriver om.

Den norska forskaren Jan Emblemsvåg, som är den som ligger bakom studien, uppskattar att kostnaden för att driva och utveckla kärnkraft skulle landat på 364 miljarder euro.

Dessutom menar han att växhusgasutsläppen skulle minskat mer om Tyskland hade fortsatt satsa på kärnkraften.

Forskare vid Fraunhofer-Institutet menar att de angivna kostnaderna för förnybar energi kan vara överdrivna. Jan Emblemsvåg medger risken för att beräkningarna kan behöva justeras men står fast vid sina slutsatser att kärnkraften skulle inneburit lägre kostnader, rapporterar Energinyheter.

Energinyheter: Norsk forskare ifrågasätter Tysklands kostnader för förnybar energi jämfört med kärnkraft