ELKRISEN

Från gödsel till biogas – men nu kan bönderna stoppas av EU

Gödsel från mjölkkor används till att producera biogas på en gård utanför Piteå. Men på grund av otydliga villkor kan produktionen komma att läggas ner. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Den politiska osäkerheten kring biogas leder till uteblivna investeringar. En av de företagare som ser sina planer grusas är mjölkbonden Johannes Nyman, som tidigare hade siktet inställt på att bli självförsörjande på el. ”Vi har inte vågat växla upp”, säger han till DN.

Mjölkbönderna Desirée och Johannes Nyman värmer upp sin gård utanför Piteå med hjälp av el som producerats i en biogasanläggning som värmer upp kornas gödsel. I processen frigörs metangas som när den förbränns i en motor driver en generator som producerar el.

Paret Nymans ambition är att gården via den här metoden ska bli självförsörjande på el, men planerna ser ut att grusas av otydliga regelverk och politiska svängningar. Bland annat har EU-domstolen rivit upp Sveriges tidigare regler om skattebefrielser för biogas, rapporterar DN.

– Vi har inte vågat växla upp den på full kraft på grund av den politiska osäkerheten. Skulle jag behöva betala för att tillverka biogas är det lika bra att köra på något annat, säger Johannes Nyman.

DN: Kobajs halverade elräkningen – vill satsa mer på biogas