DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Vädersmocka sänker vinbranschen – igen

Mögelangripna chardonnay-druvor på en fransk vingård. Arkivbild. Bild: Aurelien Morissard/AP/TT

Dåligt väder gör att vinproduktionen ser ut att ligga kvar på de lägsta nivåerna sedan 1960-talet.

För det spanska riojavinet ställer en svamp till det för skörden.

Förra årets produktion på 237 miljoner hektoliter vin var den lägsta sedan 1961 när torka, värmeböljor och översvämningar drabbat druvorna. Branschorganisationen OIV tror inte att årets skörd blir så mycket bättre – under 250 miljoner hektoliter är deras uppskattning.

Stora vinländer som Italien, Australien och Argentina har fått upp produktionen något under året, men är fortfarande på nivåer långt under de normala. För Frankrike och Chile har det gått sämre.

Sämre än bottenåret

I Spanien är skörden av de druvor som används till riojavin sämre än bottenåret 2002, rapporterar Antena3.

Ett stort problem är svampen botrytis som gynnas av regn och höga temperaturer och orsakar röta. Jordskred framkallade av intensiva regn har också påverkat skörden.

Dessutom har druvornas mognadsprocess förändrats drastiskt. Om den tidigare tagit 20 dagar sker mognaden nu på bara åtta eller nio dagar, vilket gör att skörden måste ske snabbare.

– 2021 började jag skörden den 7 september, men jag minns att jag skördade med mina morföräldrar den 12 oktober. Det är en skillnad på sex veckor, säger vinodlaren Bequer Prieto till Antena3.

Legat konstant

Även om det är normalt att produktionen går upp och ned har den legat ganska konstant mellan 250 och 300 miljoner hektoliter de senaste 30 åren, säger OIV:s ordförande John Barker till nyhetsbyrån AFP. Nu har väderförändringar slagit hårt mot hela produktionen.

– En avgörande faktor har varit att den geografiska spridningen tidigare hjälpt till att balansera riskerna på en global nivå. Därför är det talande att den globala produktionen förra året sjönk under botten av intervallet.