ARBETSMILJÖ

Så vill arbetsgivarna bli av med trakasserier på arbetsplatserna

Karin Bennbom är arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna, som har en nollvision för trakasserier på arbetsplatsen. Till höger: Genrebild. Bild: Pressbild, Alexander Larsson Vierth/TT

Andelen som har råkat ut för sexuella trakasserier på sin arbetsplats har legat på samma nivå i flera år, visar en ny undersökning. Nu vill Industriarbetsgivarna se krafttag på området. ”Det måste finnas en nolltolerans”, säger arbetsmiljöexperten Karin Bennbom i en kommentar.

Andelen som har utsatts för sexuella trakasserier under de senaste tolv månaderna är 14 procent, både i basindustrins branscher och på arbetsmarknaden som helhet. Det visar Trakasseribarometern, som tagits fram av undersökningsföretaget Verian.

Bortsett från pandemiåren har andelen drabbade legat konstant på 14 procent sedan 2018. Nu vill Industriarbetsgivarna se krafttag för att nå målet om en nollvision på området.

– Trakasseribarometern visar att vi måste fortsätta förbättra arbetsmiljön och skapa en inkluderande kultur. Det är viktigt att vi alla arbetar tillsammans för att göra arbetsplatserna tryggare, säger Karin Bennbom, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna i ett uttalande.

Pressmeddelande: Nolltollerans mot sexuella trakasserier