DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Bostadsbyggandet fortsätter att öka

Bostadsbyggandet har börjat återhämta sig enligt Byggstartsindikatorn. På bilden Hagastaden i Stockholm. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Antalet byggstarter ökade i september, visar Byggfaktas så kallade Byggstartsindikator. Indikatorn steg med 0,4 procent jämfört med månaden innan.

"Byggstartsindikatorn steg i september och närmar sig nu toppnivåerna från 2021. Framför allt är det återhämtningen i bostadsbyggandet som bidragit till uppgången hittills i år men även byggstarter för projekt kopplade till infrastruktursatsningar", säger Tor Borg, analyschef på Citymarks Analys och Byggfakta, i ett pressmeddelande.

För bostäder steg indikatorn med 1,2 procent medan övrigt byggande ökade med 0,1 procent

När det kommer till just bostadsbyggandet är det dock en bit kvar till 2021 års nivåer. Då skedde nära 70 000 byggstarter för bostäder i årstakt. I år väntas siffran landa på 26 000.

"Man ska komma ihåg att byggkostnaderna är omkring 25 procent högre i dag än för tre år sedan, så räknat i volym – kvadratmeter eller liknande – är det långt kvar till tidigare toppar", säger Tor Borg.