BROTTSBEKÄMPNINGEN

Andelen grova brott som klaras upp ökar inte

Andelen grova brott som klaras upp har inte ökat de senaste åren, enligt en Brå-utvärdering. Bild från polisinsats efter en skjutning på Hisingen i Göteborg i oktober. Bild: Adam Ihse/TT

Andelen grova brott som klaras upp har inte ökat, trots att polisen fått kraftigt höjda anslag och vuxit i personalstyrka.

Anslagen till myndigheten har ökat med 80 procent sedan 2017, och antalet anställda i polisens utredningsgrupper för grova brott har ökat med drygt 30 procent mellan 2018 och 2023. Ändå ligger andelen uppklarade brott kvar på 19 procent under hela perioden, visar en utvärdering från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Enligt Brå kan utvecklingen delvis förklaras av att de grova brotten blivit betydligt fler och mer komplicerade att utreda.

"Personaltillväxten har skett för sent i förhållande till brottsutvecklingen och det har blivit svårare att hitta personal med rätt kompetens", säger Kristin Franke Björkman, utredare på Brå, enligt ett pressmeddelande.

Särskilt allvarligt är läget i Stockholm, som haft en klart lägre tillväxt än andra regioner.

Gängbrott prioriteras

Däremot har uppklaringen av grova brott kopplade till organiserad brottslighet, som sprängningar och skjutningar, ökat från 27 till 30 procent under perioden. De utredningarna har varit prioriterade av polisen, delvis på bekostnad av annan typ av brottslighet, enligt Brå.

"För att hantera de allra grövsta brotten har lösningen ofta varit att låna in personal från andra delar av myndigheten som vanligtvis inte hanterar grova brott, men de här tillfälliga förflyttningarna är inte en effektiv användning av personalresurserna utan skapar snarare ett 'hål' som flyttas runt i organisationen", säger Lina Fjelkegård, utredare på Brå.

Utvärderingen visar att det har blivit vanligare att grova brott utreds av lokalpolisområdena, i stället för av specialiserade grupper. Detta kan påverka lokalpolisområdenas möjligheter att utreda mängdbrott negativt, och Brås analyser visar att områden med mycket grova brott generellt har lägre uppklaring av mängdbrotten.

Brott i relation

Brå har även undersökt resultaten för utredningar för brott i nära relation, våldtäkt och brott mot barn. Antalet anställda som ska utreda de brotten har sedan resursförstärkningen inleddes ökat med 70 procent. Uppklarningen har dock endast stigit från 12 till 14 procent – trots att inflödet av ärenden varit detsamma.

"Den kraftiga personaltillväxten har inte gett de resultat man kan förvänta sig när det gäller brott mot särskilt utsatta brottsoffer. Här finns potential att öka uppklaringen, men inte genom ytterligare personaltillväxt", säger Kristin Franke Björkman.

Marc Skogelin/TT