BROTTSBEKÄMPNINGEN

Bedrägeriförsök med AI allt vanligare

Cybersäkerhet. Genrebild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

AI-understödda bedrägerimetoder ökar kraftigt. Nu måste försvaret mot attackerna förstärkas, enligt en ny undersökning.

Enligt Signicats rapport Battle Against AI-Driven Identity Fraud används AI i 42,5 procent av alla bedrägeriförsök inom finans- och betalningsbranschen – och närmare 29 procent av försöken lyckas. Förebyggande strategier är en viktig del i att möta problematiken, slår rapporten fast.

– Företag inför givetvis försvarsmekanismer mot AI-drivna identitetsbedrägerier, men hotet växer. Den snabba digitaliseringen de senaste åren har lett till mer sofistikerade attacker, som dessutom sker i större skala. De metoder som fungerade för några år sedan är inte längre tillräckligt effektiva och det är angeläget att företag överväger ett tillvägagångssätt i flera steg, där till exempel elektroniska identiteter kombineras med riskanalys och vid behov ytterligare förbättringar, säger Pinar Alpay, Chief Product & Marketing Officer på Signicat, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: 42,5% av bedrägeriförsöken görs numera med hjälp av AI: Finansiella institutioner påskyndar arbetet med att förstärka säkerheten