EU:S FRAMTID

Trycket ökar i EU på hårdare tag mot migranter

Aktivister protesterar i Albanien mot att Italien har börjat skicka asylsökande till center i landet för att invänta beslut. Bild: Vlasov Sulaj/AP/TT

EU-ledarna diskuterar i dag nya åtgärder för att kunna skicka ut migranter som fått avslagsbeslut.

Bland annat tidigare ratade förslag på asylcenter utanför EU:s gränser.

Trycket på nya hårdare tag ökar, trots att EU antog en ny asylpolitik så sent som i våras. Och trots att migranter som anlänt irreguljärt minskat med 42 procent hittills i år.

– Det är uppenbart så att det när som helst kan öka igen, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Främst handlar diskussionen om hur migranter med asylavslag ska skickas tillbaka.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev nyligen ett brev till EU-ledarna där hon öppnade för att se över EU:s återvändandedirektiv. Till exempel så att en person som fått avslag i ett medlemsland inte ska kunna åka till ett annat och söka på nytt.

"Pröva nästan alla vägar"

Även den tidigare ratade tanken på transitcenter utanför EU ska prövas igen.

– Vi måste nu pröva nästan alla vägar som finns, säger Kristersson.

Enligt honom är det ohållbart att så många som får asylavslag ändå stannar i EU.

Den danska statsministern Mette Frederiksen pekar på att hon i flera år drivit på för asylcenter utanför EU, men utan att få gehör.

– Det var lite som att ropa i en tom handbollshall i Jylland, säger hon.

Syriensamarbete?

Diskussionerna handlar också om att EU ska försöka samarbeta med fler länder för att stoppa irreguljär migration. I dag finns sådant samarbete med bland andra Tunisien och Turkiet.

Italien har slutit avtal med Albanien och har börjat skicka de första migranterna till center utanför Tirana, där de ska invänta asylbeslut.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har dessutom öppnat för att skicka tillbaka flyktingar till Syrien – trots det inbördeskrig som rasat i 13 år. Men att inleda samtal med diktatorn Bashar al-Assad är det fortfarande ytterst få som förespråkar.

Tyskland och Spanien är skeptiska till center utanför EU. Den tyska debatten har handlat mycket om personer som skulle ha utvisats, men stannat kvar och begått islamistiska våldsdåd.

– Kriminella måste skickas tillbaka, säger förbundskansler Olaf Scholz enligt Politico.

– Ge skydd till dem som behöver det, men alla kan inte komma.

Wiktor Nummelin/TT

Peter Wallberg/TT