DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Regeringen vill lätta på byggkrav

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterar regeringsuppdrag på bostadsområdet. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterar två regeringsuppdrag som syftar till att öka konkurrensen på bostadsmarknaden och lätta på byggkrav vid ombyggnad.

– Regeringen fortsätter att driva politik som syftar till att ta tag i de strukturella hinder som finns på marknaden, säger Carlson under en pressträff.

Det första uppdraget riktar sig till Konkurrensverket och handlar om att kartlägga pristransparensen på byggmaterialmarknaden. Regeringen framhåller bristande konkurrens som en möjlig orsak till att det inte byggs tillräckligt med bostäder i Sverige.

Målsättningen är att köpare ska kunna ställa tydliga krav och pressa priserna, vilket är en viktig åtgärd för alla som drömmer om att bygga eget, enligt Carlsson.

– Det är en viktig del i vårt arbete med att sänka trösklarna, säger han.

Det andra uppdraget riktar sig till Boverket där ambitionen är att lätta på de krav som finns i plan- och byggnadslagstiftningen.

– Ambitionen är att kraftigt minska kostnaderna för ombildning av bostäder. Det är dessutom resurs- och klimatsmart att använda resurser som redan finns, säger Carlsson.