DEN SVENSKA INDUSTRIN

Kris på Northvolt skakar inte bostadsmarknaden

Procentuell förändring jämfört med 2005 i Skellefteå och riket. Bild: Anders Humlebo

Ekonomi (TT)

Batteritillverkaren Northvolt krisar, men svallvågorna har ännu inte nått Skellefteås bostadsmarknad, enligt mäklare i staden. ”Det är ingen som säljer i desperation”, säger Fredrik Lindfors på Svensk Fastighetsförmedling.

Det är inte mycket i Skellefteå som antyder att Sverige är i en lågkonjunktur, och att stadens största privata arbetsgivare Northvolt varslat tusen anställda i staden, vilket även fått underleverantörer att varsla.

Byggkranar fortfarande mot himlen, och överallt syns fasader som ännu inte hunnit slitas av särskilt många vintrars snökanoner.

Viss oro

Hos mäklaren Bjurfors säger lokale vd:n Alexander Simonsson att turbulensen märks, men inte mycket. Förra året sålde man 236 objekt. Redan nu har 300 passerats.

– Det känns som att många tror att det ska uppfattas som mycket större än vad det är på bostadsmarknaden. Men folk behöver ju fortfarande bo, säger han.

Emma Lindberg på Husman Hagberg tyckte sig märka en viss oro veckan efter varslet.

– Nog har man absolut haft något enstaka fall med någon som upplever att de kanske vill avvakta med att köpa, och vill se vad allt leder till. Det kan ju också vara så att de i sin tur sitter på en anställning som de är lite oroade för.

Flera mäklare vittnar också om att utbudet är större än efterfrågan. Kanske en trend som stärkts av att personer som tidigare köpt bostäder som investeringsobjekt för att hyra ut till gästarbetare nu dragit öronen åt sig. Men ett stort utbud brukar höra hösten till, påpekar Lindberg.

– Jag tror många säljare som har avvaktat med att sälja sitt boende under 2023 har fått lite positiva nyheter med räntesänkningar. Så nu vill de kliva ut och sälja.

Sålt bättre

Lars Lundgren på Riksbyggen säger att företagets senaste radhusprojekt sålt bättre än prognostiserat, och att ett nytt lägenhetsprojekt också sålt bra. Planen på att sätta spaden i marken igen för ett nybygge i slutet på 2025 ligger kvar.

– Det händer ändå fortfarande försäljningar. Vi märker inte att det skulle vara total stiltje, säger han.

Fredrik Lindfors på Svensk Fastighetsförmedling säger att det varken är någon som säljer i desperation, eller som avvaktar med att köpa, sedan jättevarslet den 23 september.

Flera mäklare påpekar att ganska få av de utländska Northvoltarbetarna hunnit köpa bostäder. Många bor i barackboenden, andra jagar hyresrätter. Men skulle hela Northvolt haverera tror Lindfors att det blir kännbart.

– Framför allt skulle det skapa en oro totalt bland folk. Så det skulle kunna påverka givetvis. Men den oron skulle förmodligen också vara övergående, säger han.

Gustav Sjöholm/TT

Utbudet är något större än efterfrågan just nu i Skellefteå, enligt lokala mäklare. Bild: Gustav Sjöholm/TT
Emma Lindberg är mäklare på Husman Hagberg i Skellefteå. Bild: Gustav Sjöholm/TT
Fredrik Lindfors, franchisetagare vid Svensk Fastighetsförmedling i Skellefteå. Bild: Gustav Sjöholm/TT
Det har länge varit bostadsbrist i Skellefteå. Hittills har turbulensen kring Northvolt inte påverkat den lokala bostadsmarknaden särskilt mycket, enligt mäklare. På bilden ett av många nyproduktionsprojekt i staden. Bild: Gustav Sjöholm/TT