EU:S FRAMTID

Alice Teodorescu Måwe: EU:s framtid hotas av överbyråkrati – ”Ska agera”

Europaparlamentarikern Alice Teodorescu Måwe (KD). Bild: Caisa Rasmussen/TT

Att USA innoverar, Kina kopierar och EU reglerar är tyvärr helt korrekt, menar parlamentarikern Alice Teodorescu Måwe. Men Sverige har ett eget ansvar att inte gå längre än vad som krävs. ”Vi ska inte sönderreglera företagen”, säger hon till TN.

– Jag har väldigt svårt för politiker som ser tillbaka och säger att de varit naiva. Jag har kritiserat den sortens politiker i 15 år och jag har inte för avsikt att själv bli så. Jag vill se verkligheten för vad den är och agera utifrån det.

Det säger Europaparlamentarikern Alice Teodorescu Måwe (KD) som precis startat sin första mandatperiod. Det var först i början av året som det stod klart att partiets förstanamn i valet till Europaparlamentet skulle bli just den borgerliga samhällsdebattören.

– När jag fick frågan, som jag var helt oförberedd på, drabbades jag nästan av en identitetskris. Det har varit väldigt speciellt att gå från att vara den som analyserar vad andra gör till att själv bli föremål för det, säger hon.

”Vi har levt i en parentes av relativ fred och frihet”.

Även om det nya arbetet som parlamentariker fortfarande är i uppstartsfasen så har det nya jobbet bland annat visat på vikten av breda politiska överenskommelser.

– Det finns en annan dynamik här eftersom parlamentet inte är uppbyggt kring en regering och opposition, mycket fokus ligger på att hitta överenskommelser. Samtidigt är extremerna i EU än mer extrema än i den svenska debatten.

Hon menar att den europeiska säkerheten kommer att dominera den kommande mandatperioden i EU.

– Vi ser allt fler bedömare och försvarsministrar i Europa som talar om att vi kanske har ett fönster på fem till åtta år innan Ryssland får för sig att testa NATO:s enighet.

– Sedan murens fall har vi levt i en naiv förhoppning om att det finns någon slags evig fred men det gör det inte. Det råder ett krig i Europa.

Med en mer instabil säkerhetssituation i omvärlden kommer alla andra frågor att bli sekundära, konstaterar hon.

– Vi har haft ett privilegium där man har kunnat rikta fokus mot frågor som kanske inte är så himla viktiga och det har berott på att vi har levt i en parentes av relativ fred och frihet. Och den tror jag att många har tagit för givet.

– Vi har aktörer som inte bara utgör ett hot mot länderna i sitt närområde utan som också vill utmana den rådande världsordningen. Och då tror jag att vi måste vara förberedda på allt. Den som vill ha fred måste vara förberedd på krig.

”Vi ska inte sönderreglera företagen”.

Hon menar att EU inte ska konkurrera med NATO.

– Samtidigt så är vi också överens om att vi behöver stärka det europeiska benet av NATO då vi har förlitat oss alldeles för mycket och blivit för beroende av USA.

Under den förra mandatperioden satsade EU stort på den europeiska gröna given, vilket är ett paket med politiska initiativ som ska bana väg för en grön omställning i EU. Den kommande mandatperiodens fokus kommer bland annat att vara säkerhet och konkurrenskraft.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har i sina så kallade mission letters lyft in att de allra flesta kommissionärerna ska jobba med ”simplification”. En av kommissionärerna, Valdis Dombrovskis har också fått ett övergripande ansvar för implementering och förenkling. När det gäller den globala konkurrensen är frågan om regelförenklingar central, konstaterar Alice Teodorescu Måwe.

– När det gäller regelförenklingar så har Sverige ett eget ansvar för att inte gå längre än vad som krävs och vi ska inte sönderreglera företagen.

– Jag tycker att det är otroligt bra att vi nu äntligen får en mandatperiod där man lyfter de här frågorna.

Under valrörelsen började ett citat cirkulera på sociala medier. Att “USA innoverar, Kina kopierar och vi i EU reglerar” är helt korrekt, menar Alice Teodorescu Måwe.

– Vi tycker att det är viktigt att man för varje ny reglering som man föreslår också tar bort två, inte bara i form av faktiska regler utan vad olika lagförslag kostar företagen.

– Det ligger något sorgligt över insikten om att Europa kan bli ett museum. Europa har legat i framkant historiskt när det gäller utveckling – men nu är vi omsprungna. Det syns i människors plånböcker men också i var företag startas i världen och det påverkar vårt välstånd negativt.

”Jag tror att EU hotar sin egen existens genom att försöka vara överallt”.

Hon menar att EU idag har blivit för brett och att EU snarare borde fokusera på gemensamma problem där det finns ett stort värde av att samarbeta.

– En sådan fråga är konkurrensfrågan, en annan är migrationen och en tredje är hur man ser på säkerhet, skydd och försvar. Men EU ska till exempel inte lägga sig i hur vi brukar den svenska skogen, hur många vargar som skjuts i Sverige eller våra arbetstider.

I grunden handlar det om att se över finansieringen då resurserna behöver omfördelas, konstaterar hon.

– Det finns starka krafter här i Bryssel som vill ha en för evigt expanderande budget. Det vill inte vi. Vi vill att man omprioriterar och använder resurserna där de gör störst nytta.

– Jag tror att EU hotar sin egen existens genom att försöka vara överallt och det är också i strid med subsidiaritetsprincipen som innebär att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

I våras gick endast 53 procent av Sveriges röstberättigade för att rösta i Europaparlamentsvalet, vilket går att jämföra med riksdagsvalet 2022 där valdeltagandet för hela riket låg på 84 procent. Enligt Alice Teodorescu Måwe beror det bland annat på att det finns en för dålig mediebevakning av EU-politiken.

– EU-politiken är något apart som dyker upp i debatten vart femte år. Däremellan kanske den dyker upp när besluten redan är fattade och det skapar en känsla av att det inte går att påverka.

– Jag tror också att många inte förstår eller inser vilken enorm betydelse EU har för den nationella lagstiftningen. Där vill jag, med min bakgrund och med de plattformar jag har arbetat upp, ta in EU-debatten in i den svenska debatten och jag vill bidra till att fler hänger med i vad man gör här nere.