LKAB bromsar grön omställning – här är jättens nya fokus

LKAB:s vd Jan Moström, här tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), under pressträff i Kiruna 2023. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Det kommer att behövas betydligt mindre elproduktion i norr än tidigare beräknat. Detta sedan statliga gruvjätten LKAB drar i bromsen för övergången till fossilfri järnsvamp i Kiruna.

Framtidens satsningar prioriteras om när nya fyndigheter har hittats. Och då skjuts delar av övergången till fossilfri tillverkning av järnsvamp i Kiruna på framtiden, skriver Dagens industri.

– Det som påverkar är tempot, säger Niklas Johansson, kommunikationsdirektör på LKAB, till TT.

– Gällivareplanerna för järnsvamp, som handlar om den närmaste decenniet, ligger fast, fortsätter Niklas Johansson.

Omställningen, som aviserades 2020 skulle ha inneburit att LKAB till 2040 skulle behöva 50 terawattimmar (TWh) el, en summa som skulle ha växt till 70 TWh 2050, vilket motsvarar ungefär hälften av elkonsumtionen i Sverige i dag.

Elfrågan är inte avgörande för beslutet att omprioritera, även om den spelar roll.

– Vår hybrit-demo (tillverkning av fossilfri järnsvamp), som behöver cirka 5 TWh, där känner vi oss rätt trygga att det finns el fram till 2030. Sen när vi skalar upp, där har det inte hänt tillräckligt, säger Niklas Johansson.

När LKAB sänker behovet av el, åtminstone inom överskådlig tid, är bolaget bara ytterligare ett i raden av stora elslukare som skjuter på sina planer.

Därmed ökar risken för att elproducenterna blir försiktigare i sina investeringsplaner.

– Tydlighet framåt för alla aktörer är viktigt, det måste gå hand i hand, säger Johansson.

Olle Lindström/TT