ELKRISEN

Kronofogden larmar: Nya elmodellen kommer skuldsätta fler – ”Väldigt många kämpar”

Bild: Henrik Holmberg / TT , Adam Ihse/TT , Henrik Montgomery/TT, Mostphotos, Janerik Henriksson/TT

Nästa vecka sjösätter Svenska kraftnät en ny elmodell trots hård kritik. Tanken är att förbättra överföringskapaciteten men risken är kraftigt höjda elpriser, menar experter. Nu larmar Kronofogdemyndigheten för att hushållens skulder kan öka om modellen införs. ”Just nu kämpar väldigt många med ekonomin”, säger Davor Vuleta på Kronofogden.

Den nya elmodellen, flödesbaserad kapacitetsberäkning, som Svenska kraftnät planerar att införa den 29 oktober sprider oro i flera läger, vilket TN har rapporterat om i flera artiklar. Bland annat har det varnats för att elpriserna kan öka med tio procent. Nu larmar Kronofogdemyndigheten för att hushållens skulder riskerar att öka om elmodellen införs nästa vecka.

– Just nu är det väldigt många hushåll som kämpar med ekonomin, så varje höjning av priserna kan spela roll, säger Davor Vuleta, talesperson i privatekonomiska frågor på Kronofogden, till P4 Sjuhärad.

Tanken med den nya elmodellen är att öka överföringen i elnäten och harmonisera elpriserna med grannländerna. Men risken är att Sverige kommer ut som förlorare, medan till exempel Tyskland och Norge blir vinnare, menar bedömare.

Elskulderna har ökat hos Kronofogden sedan 2022. Elprishöjningar i kombination med inflation och räntor pressade marginalerna.

– Det gjorde att vi fick en stor ökning av elskulder, säger Davor Vuleta.

Svenska kraftnät menar dock att det är rätt att införa den nya elmodellen och även energi- och näringsminister Ebba Busch har tonat ned riskerna med den.

Under onsdagens pressträff hävdade energiminister Ebba Busch att regeringen inte kan stoppa införandet eftersom det är EU-lagstiftning som genomförs. Kommissionsförordningen godkändes den 5 december 2014.

– Det är inte fritt valt arbete som Sverige kan välja att göra eller inte göra, sa hon.

Sveriges Radio P4: Kronofogden: Fler kommer bli skuldsatta på grund av dyr el