KRIGET I UKRAINA

Storlån klart från frysta ryska tillgångar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett möte i Kiev i september. Arkivbild. Bild: Christoph Söder/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

EU godkänner miljardlån till Ukraina på upp till 35 miljarder euro.

USA:s president beslutar samtidigt om 20 miljarder dollar i lån med frysta ryska tillgångar som säkerhet.

Sammanlagt är storleken på lånen omkring 530 miljarder kronor.

Stödlånet bygger på avkastningen från frysta ryska tillgångar i EU-länder, USA, Kanada och Japan. Förslaget antogs vid G7-gruppens toppmöte i Italien i juni. Sedan har processen malts i respektive länder.

"Antaget!" skrev ministerrådets ordförandeland Ungern på X efter skriftliga klartecken från alla EU:s medlemsländer.

Den exakta storleken på EU:s lån är fortsatt oklart.

Aldrig hänt tidigare

Timmar efter beslutet i Bryssel skrev USA:s president Joe Biden under lånet på 20 miljarder, omkring 212 miljarder kronor. Biden lade till att "tyranner" kommer att hållas ansvariga för sina gärningar.

Den amerikanska finansministern Janet Yellen sade att lånet görs tillgängligt innan årets slut. USA:s biträdande nationelle säkerhetsrådgivare var tydlig i varningen riktad mot Moskva

– Något liknande har aldrig hänt tidigare. Aldrig tidigare har en multilateral koalition fryst tillgångar hos ett angripande land och överfört värdet på tillgångarna för försvara den attackerade, sade säkerhetsrådgivaren Daleep Singh.

Civilt och militärt

Han lade till att USA delar upp de 20 miljarder dollar som Biden-administrationen har fryst mellan civilt och militärt stöd.

Även G7-länderna Kanada och Japan ingår i lånet, med 3,3 miljarder dollar vardera, i ett tidigare löfte.

Lånet, där slutgiltiga justeringar i stödet kommer att göras, säkras med hjälp av avkastningen från de ryska statsmedel som frusits på banker i EU- och G7-länderna med anledning av det ryska kriget i Ukraina.

Wiktor Nummelin/TT