AI OCH AUTOMATISERING

Debatt: Så kan företag växa med AI – på ett säkert sätt

Bild: Matt Rourke

Verkliga AI-fördelar kan uppnås om anställda får vara aktiva medskapare, skriver Magnus Nordström, förbundsordförande i SRAT på Göteborgs-Postens debattsida. Samtidigt flaggar säkerhetsexperten PA Prabert på Di Debatt för att det är hög tid att trappa upp kampen mot cyberbrott.

”Det borde ställas betydligt skarpare krav på myndigheter och det offentliga för att garantera att cyberbrott inte accepteras som en del av vår digitala vardag”, skriver PA Prabert, säkerhetsexpert och vd, Vigili AB, på Di Debatt.

Han uppmanar näringslivet att bygga en stark säkerhetskultur, att alltid anmäla brott och aldrig betala lösensummor och att påverka i olika kanaler för att driva på för att politiken och myndigheterna ska göra mer för att förhindra brott.

Samtidigt finns det stora möjligheter med den nya tekniken, inte minst AI. Ett sätt att nå framgång är att ge de anställda mer inflytande, menar Magnus Nordström, förbundsordförande i fackförbundet SRAT, som skriver på Göteborgs-Postens debattsida.

”Arbetsgivare behöver aktivt arbeta för att anställda på alla nivåer får makt och full insyn i utvecklingsarbetet – först då kan automatiserad teknik förenkla och förbättra verksamheten”.

Di Debatt: Handling eller maktlöshet inför brottsligheten

Göteborgs-Posten: ”AI kan bara förbättra arbetslivet om anställda får inflytande”