KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Branschen välkomnar EU:s tvärvändning: ”Öppnar dörrar”

Susanne Karlsson, biträdande samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Bild: Rosie Alm

Transportsektorn tar ett stort ansvar i omställningen och många aktörer inom exempelvis kollektivtrafiken och åkerinäringen har investerat tungt i att ställa om. Därför är EU-kommissionens besked om skattebefriad biogas mycket välkommet, menar Susanne Karlsson på Transportföretagen.

Efter en rad vändningar mellan olika institutioner i Bryssel står det nu klart att EU har gett Sverige tummen upp för att tillåta skattebefrielse på biogas. Upplägget med skattebefriad biogas och biogasol för uppvärmning respektive motorfordon fram till 2030 var tidigare tillåtet, men efter ett stopp i EU-domstolen 2022 har transportbranschen svävat i ovisshet.

Men nu får skattebefriad biogas alltså grönt ljus, vilket välkomnas av Transportföretagen.

– Det är ett mycket glädjande besked att kommissionen godkänner skattebefrielsen på biogas. Transportsektorn tar ett stort ansvar i omställningen och många aktörer inom exempelvis kollektivtrafiken och åkerinäringen har investerat tungt i att ställa om. Det är viktigt både för dem och för omställningen i stort då det öppnar dörrar för fler företag som vill satsa, säger Susanne Karlsson, biträdande samhällspolitisk chef på Transportföretagen, i en kommentar.

Pressmeddelande: EU-beslut öppnar för fler att ställa om till biogas