TESLAKONFLIKTEN
Wennemo: Därför är det meningslöst att medla i Tesla-konflikten
Det pågående medlingsuppdraget i den historiskt långa Teslakonflikten går på sparlåga och ett år in i konflikten syns ingen ljusning. "Vi har gjort försök till och från, men det ska kännas meningsfullt också", säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo till TN.
Söndagen den 27 oktober är det ett år sedan IF Metall inledde sin konflikt mot Tesla. Det är historiskt långt på svensk arbetsmarknad. Som en jämförelse pågick Handels konflikt mot Toys”R”Us 1995 bara i tre månader.
”Jag skulle tycka det var jättebra om TM Sweden tecknade kollektivavtal.”
Syftet med Tesla-konflikten är att få TM Sweden, Teslas svenska bolag, att teckna kollektivavtal. Hur länge konflikten kommer att fortgå är omöjligt att spekulera i, menar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.
− Det här är en ovanlig situation. För det mesta fungerar vår modell bra och det är hyggligt lätt för företag som verkar i Sverige att acceptera kollektivavtal. Men ibland så blir det nästan omöjligt, säger hon till TN och fortsätter.
− Jag skulle tycka det var jättebra om TM Sweden tecknade kollektivavtal.
Hon får medhåll av LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, som var avtalssekreterare på IF Metall när konflikten bröt ut.
– Jag hoppas att de gör det, men jag vet inte, sa han till TN nyligen.
Irene Wennemo berättar att det finns ett pågående medlingsuppdrag i konflikten.
− Men just nu går det inte så snabbt. Vi har gjort försök till och från, men det ska kännas meningsfullt också, säger hon.
Varför känns det inte meningsfullt?
− Tesla säger att de inte tycker att de behöver kollektivavtal. De tycker att de kan hantera stridsåtgärderna.
Varför är de så kritiska till kollektivavtal, tror du?
− De tycker att de i princip följer kollektivavtalet. Och de har ju gjort anpassningar, så att de har närmat sig kollektivavtalet. Men det är inte exakt samma.
Och IF Metall skulle potentiellt kunna fortsätta konflikten i decennier, påtalar Veli-Pekka Säikkälä.
– De har ekonomi och styrka för det.