Företagarnas larm: Bortskämda ungdomar allt större problem – ”Vill inte jobba”
Föräldrars curlande av sina barn börjar få negativa effekter. Företagare vittnar om en utveckling där ungdomar inte vill jobba eller ta ansvar. ”Jag upplever att det är stor skillnad. De vill inte jobba lika mycket och det tror jag är dåligt ur ett samhällsperspektiv”, säger Eva Dunér, som äger två McDonald’s-restauranger.
Föräldrar slutar inte engagera sig när barnen går ut skolan. På senare år har det blivit allt vanligare att de också söker jobb åt sina barn och vill vara med vid anställningsintervjuer.
När de sedan börjar jobba visar det sig att de inte har samma känsla för ordning och reda, samarbete och ansvar som tidigare generationer. TN har försökt reda ut vad det beror på att dagens ungdomar är så dåligt förberedda för arbetslivet.
Maria van den Tempel, hr-chef på Espresso House, säger till Göteborgs-Posten att det har förekommit att föräldrar vill vara med på arbetsintervjun eller att de vill vara med och förhandla anställningsavtalet för sina barn som har erbjudits jobb.
– Det händer även att personer som redan jobbar hos oss har en förälder som hör av sig och vill veta hur det går för deras barn på jobbet, eller som vill vara med och förhandla i lönerevisionen. Det förekommer verkligen vid alla steg, säger hon.
Men på Espresso House får föräldrarna aldrig vara med vid intervjuer eller förhandlingar.
Eva Dunér, som driver två McDonald’s-restauranger i Västsverige, har samma strategi.
– Vi pratar inte med föräldrar när de ringer åt sina barn. Det är vi mycket tydliga med, särskilt när ungdomarna är över 18 år. Det skulle bli jättekonstigt annars. Ibland kan de till och med ringa utan att först ha pratat med sina barn. Föräldrar curlar sina barn i alltför stor utsträckning, säger hon.
En orsak tror hon kan vara att unga inte jobbar lika mycket extra som tidigare, konstaterar hon. Det innebär att McDonald’s inte alls har samma bas att rekrytera från.
– När jag gick i gymnasiet jobbade de flesta extra, men så är det absolut inte längre. Förmodligen har det att göra med att föräldrar har råd att försörja sina vuxna barn.
”Vi extremt tydliga med vad vi förväntar oss och vilka regler som gäller på arbetsplatsen.”
Ungdomar som söker sommarjobb vill i många fall bara jobba lite grann. Kanske tänker de sig att jobba ett par veckor, för sedan ska de vara fyra veckor på semester med mamma och pappa, enligt Eva Dunér.
– Jag upplever att det är stor skillnad. De vill inte jobba lika mycket och det tror jag är dåligt ur ett samhällsperspektiv. Det är väldigt nyttigt och viktigt att komma ut i arbetslivet tidigt, till exempel via feriearbete, säger hon.
De som söker jobb hos McDonald’s är oftast motiverade och bra, betonar hon. Och företaget har vid det här laget stor vana vid att hantera att många aldrig har jobbat tidigare.
– Eftersom vi har gjort det i så många år har vi bra rutiner och en bra introduktion. Och så är vi extremt tydliga med vad vi förväntar oss och vilka regler som gäller på arbetsplatsen.
Bortskämda ungdomar
Att det inte passas tider är ett vanligt problem. På McDonald’s är det skiftgång som gäller vilket innebär att det blir praktiska problem när någon inte passar tiden och andra som väntar på att gå hem.
– De senaste åren har vi blivit ännu strängare med att avsluta provanställningar så fort vi känner att det inte fungerar. Vi är väldigt vana vid att anställa personer som inte har någon erfarenhet av att jobba. Då får man vara övertydlig, säger Eva Dunér.
Är dagens ungdomar mer bortskämda än tidigare generationer?
– Ja, det vill jag verkligen påstå. Absolut inte alla, men alltså det här curlandet som många föräldrar håller på med i en ambition att skydda sina barn…
Eva Dunér förklarar att om en anställd har fått en varning så kan hon plötsligt ha en arg pappa i telefonen.
– Hade jag i min ungdom fått en varning på jobbet för att ha kommit för sent hade min pappa blivit galen – på mig. Han hade aldrig ringt upp min chef. Det är lite samma problem som i skolan. Kommer det klagomål från skolan tar många föräldrar sina barn i försvar i stället för att prata allvar med dem.
”Som att göra lumpen”
Att någon har jobbat på McDonald’s anses av många andra arbetsgivare vara ett signum för att det är bra personer att anställa, och det håller hon med om.
– Det är för att det är lite som att göra lumpen – ordning och reda. Så det tror jag verkligen är sant att det är en bra skola, säger Eva Dunér.
Även företagaren Anna-Lena Bohm som har drivit callcenterföretag i många år konstaterar att medarbetare i åldern 20–30 år allt oftare saknar struktur och ordning och reda. Samtidigt har de höga krav på chefen, lönen och utvecklingsmöjligheterna på arbetsplatsen.
– De vill gärna ha mycket men prestera lite. Ofta hamnar man i diskussioner om de anser att de har för lite betalt. Den som inte har så mycket utbildning och erfarenhet kanske inte har en topplön, men man måste ju börja någonstans, säger hon.
”Vi måste lära ungdomar tidigt att ta ansvar.”
Till dem försöker hon förmedla hur viktigt det är med arbetslivserfarenhet och att det gör det lättare att söka sig till något annat. Det är inte för inte som nästan alla ungdomar som har jobbat på McDonalds får jobb, slår Anna-Lena Bohm fast.
– De har fått en social fostran, arbetsmoral och ansvarskänsla gentemot kollegor. Man kommer till jobbet och man sköter sig – så är det. Det kan vara svårt för de riktigt unga att förstå att på arbetet finns det en arbetsledning som bestämmer vad som skall göras, hur det ska göras och när.
– Vi måste lära ungdomar tidigt att ta ansvar. De har ett ansvar att infinna sig i skolan varje dag och när de sedan börjar arbeta gäller detsamma. Då har du ett ansvar inte bara mot dig själv utan även gentemot kollegor och arbetskamrater, säger Anna-Lena Bohm.