BROTTSBEKÄMPNINGEN

Kristersson: Största reformen sedan brottsbalken

Statsminister Ulf Kristersson (M), finansminister Elisabeth Svantesson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh presenterar förverkandelagstiftningen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Politik (TT)

Sverige står inför den "största straffrättsliga reformen sedan brottsbalken trädde i kraft", enligt statsminister Ulf Kristersson (M). Den nya förverkandelagen träder i kraft på fredag.

På en pressträff tillsammans med finansministern, justitieministern och rikspolischefen pratar statsministern om den kommande förverkandelagstiftningen.

– Det handlar om att beslagta den sortens egendom där det är uppenbart att det skett brott bakom, säger Kristersson.

Klockor och bilar

Såväl klockor som bilar nämns av både statsministern som övriga ministrar och rikspolischefen. Enligt statsministern är den kommande lagen ett försök att slå mot den gängkriminella ekonomin. Den uppskattas till 100–150 miljarder kronor om året.

– Vi vet också att det här är statussymboler, det är klockor och bilar, det är sådant som används för rekrytering in i gängkriminalitet, säger statsministern.

– Det är inte en gamechanger, men det är en väldigt viktig pusselbit, säger rikspolischef Petra Lundh om lagen och säger att det för gängkriminella ofta kan vara värre att bli av med exempelvis en bil eller en Rolex-klocka än att få ett långt fängelsestraff.

Förväntar sig hot

Polisen är väl förberedda för den nya lagen, enligt Kristersson:

– Det kommer att ske saker omedelbart.

Som svar på fråga om att lagen kritiserats från olika håll när det gäller bland annat bevisbördan svarar justitieminister Gunnar Strömmer att regeringen "medvetet varit väldigt offensiv".

På fråga om förväntade reaktioner från kriminella på lagen svarar rikspolischefen:

– Vi ser framför oss att det både är hot och att man realiserar hot mot rättsväsendets företrädare.

Under pressträffen meddelade statsministern också att regeringen är positiv till att polisen ska kunna använda ansiktsigenkänning i realtid framöver. Exakt hur det ska gå till är inte klart.

Björn Berglund/TT

Marcus Alexandersson/TT