DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Trots fast jobb och nio år i Sverige – nu kan Arzo utvisas: ”Då blir jag dödad”

Bild: Privat

Under sina nio år i Sverige har Arzo blivit en värdefull medarbetare, fått en kompetens som behövs och gjort karriär i företaget. Men nu kan det ta stopp. Han ska utvisas – något som han menar gör att han riskerar livet. ”Det är omänskligt”, säger arbetsgivaren Anders Olsson till TN.

– Jag blir så förbannad. Att Sverige, det stolta land som ska vara en humanitär stormakt, kan behandla en människa på det här sättet. Det är rena terrorn, som skendränkning.

Rösten brister när företagaren Anders Olsson berättar om hur en av hans anställda, som vi väljer att kalla Arzo, har knuffats runt av myndigheterna i väntan på att få ett permanent arbetstillstånd. Den senaste motgången är att ett tillfälligt arbetstillstånd som beviljats för två år, direkt reducerats med lika lång tid.

– Och det för att Migrationsverket har tagit två år på sig för att hantera ärendet. Arzo får alltså betala för att myndigheten har tagit evigheter på sig!

– Det är en helt rättslös situation som också företaget dras in i eftersom jag vill behålla en väldigt duktig medarbetare. Ingen av oss kan planera för framtiden, säger Anders Olsson.

”Om Arzo tvingas ut ur landet är det en tragedi för honom men det blir också ett allvarligt problem för oss. Det går inte att rekrytera utbildade matroser idag.”

Arzo kommer från Afghanistan och bestämde sig för att fly landet när familjen drogs in i ett politiskt bråk. En farbror hamnade i onåd hos talibanerna och tvingades utomlands. Arzo var då, sina 16 år till trots, den äldste i familjen och insåg risken att bli den som skulle bestraffas i stället, när farbrodern hade försvunnit. Flyktvägen gick via Pakistan-Iran-Turkiet-Grekland-Balkan-Tyskland-Danmark innan ankomsten till Sverige 2015.

– Jag visste inte vad Sverige var för ett land utan fick tips om det av andra längs vägen, säger Arzo.

Med hjälp av en svensk familj skickades en ansökan om asyl in till Migrationsverket. Den avslogs dock, bland annat med motiveringen att hotbilden i hemlandet inte var tillräckligt stor och kunde mildras ytterligare genom att välja en annan stad att bo i. Även de följande två ansökningarna om asyl avslogs.

Beviljades tillfälligt arbetstillstånd

Under tiden som de olika asylansökningarna behandlades kom Arzo i kontakt med Anders Olssons företag och började arbeta där. Tillsammans bestämde de att byta inriktning och i stället ansöka om arbetstillstånd. Ett tillfälligt sådant beviljades i oktober 2018 på två år och förnyades även 2020. Det lugnade ner situationen och Arzo blev en allt viktigare del i företaget, utbildades till matros på de charterbåtar som är en del av verksamheten och som trafikerar västkusten.

– Men till Norge var det stopp. Utan permanent arbetstillstånd går det inte att arbeta utanför Sverige, säger Anders Olsson.

”Jag blir så förbannad. Att Sverige, det stolta land som ska vara en humanitär stormakt, kan behandla en människa på det här sättet. Det är rena terrorn, som skendränkning”, säger Anders Olsson. Bild: Privat

Det hindrade inte en fortsatt utbildning inom företaget för att komplettera jobbet ombord.

– Vi gick över till restaurangdelen i företaget med utbildning i att hantera alkoholtillstånd, servering och andra serviceuppgifter. Nu har Arzo avancerat till att vara assisterande restaurangchef på halvtid.

Samtidigt lärde sig Azro svenska och engelska på egen hand. Men fortfarande fanns inga möjligheter att stabilisera tillvaron i Sverige genom offentliga studier eller att ta körkort.

– Jag pluggade själv på biblioteket, säger han.

Lång handläggningstid

Fortsatt hängde utvisningshotet kvar. När det tillfälliga arbetstillståndet gick ut 2022 skickades en ny ansökan in. Medan den behandlades gick arbetet vidare men svaret dröjde. Kontakter med Migrationsverket besvarades med att ”det var bara att vänta”, enligt Anders Olsson.

– Dessutom ville jag inte ligga på för hårt och tjata. Av erfarenhet vet jag att sånt kan påverka processen negativt, säger han.

Till slut, i mitten av oktober i år, kom ett besked från Migrationsverket, ett positivt sådant. Det tillfälliga arbetstillståndet förlängdes fram till 2024. Men förlängningen reducerades med de två år som handläggningen av ärendet tagit. Arzo står nu alltså utan arbetstillstånd och förutsättning för att få vara kvar i Sverige och kan i princip hämtas av polis vilken dag som helst.

– Nu måste vi blixtsnabbt in med alla papper igen. Det är omänskligt, hopp ena dagen, mörker den andra, hopp igen och så mörker och motgång. Det går inte att behandla en människa så här, säger Anders Olsson.

”Hela Europa är ju mer eller mindre stängt. Jag vet bara en sak: jag kan aldrig återvända till Afghanistan. Då blir jag dödad.”

TN har varit i kontakt med Migrationsverket. Men eftersom Arzo inte vill framträda med sitt riktiga namn av oro för att en artikel i media kan påverka ansökningsprocessen negativt, har vi inte heller begärt att få någon fullmakt för att då kunna begära ut ärende från Migrationsverket. Myndigheten svarar därför generellt på frågan i ett mejl:

”Det regelverk Migrationsverket har att följa är förvaltningslagen. Där går det att utläsa att Migrationsverket ska handlägga alla ärenden så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt, utan att rättssäkerheten åsidosätts. Att ärenden ska handläggas så enkelt och snabbt som möjligt får dock inte påverka handläggningen så att man åsidosätter andra regler så som exempelvis kommunikation, utredning och motivering. Beslut får inte fattas på bristfälligt eller felaktigt underlag. Så vi har att följa ovanstående, men ärenden kan komma att ta olika lång tid beroende på om ärendet behöver utredas mer.”

Inte heller frågan om hur lång tid i genomsnitt som ärenden som gäller tillfälliga arbetstillstånd tar att hantera, får något svar från Migrationsverket. Den typen av statistik finns men det tar lång tid att få ut den:

”Vi har högt tryck på just sådana förfrågningar och handläggningstiden är uppemot en månad”, skriver myndigheten.

Lever i ovisshet

Där står situationen idag. Nya ansökningar är inskickade medan Arzo lever i ovisshet om han, trots att han har ett fast jobb, kan få stanna i Sverige och kunna börja planera sitt liv. Anders Olsson fortsätter, tillsammans med advokater, att kämpa för sin anställde och ser också hur liknande ärenden påverkar andra företag.

– Det finns ett arbetsgivarperspektiv som sällan tas upp i sådana här situationer. Arzo är en pålitlig, ambitiös medarbetare, en av de bästa vi har vilket är extra viktigt eftersom vi är ett litet företag med elva anställda, säger han.

Han pekar på ett flertal andra branscher som även de kämpar med rekryteringar samtidigt som utbildade hantverkare, med just de yrkeskunskaper som efterfrågas, riskerar att utvisas trots att de i många fall har fasta jobb.

– Om Arzo tvingas ut ur landet är det en tragedi för honom men det blir också ett allvarligt problem för oss. Det går inte att rekrytera utbildade matroser idag. Och kunskaperna om vår restaurangverksamhet… ja, då måste jag för det första hitta en passande person och sedan utbilda den.

Om det blir ett definitivt avslag på dina möjligheter att stanna i Sverige, vad gör du då?

– Jag vet inte. Hela Europa är ju mer eller mindre stängt. Jag vet bara en sak: jag kan aldrig återvända till Afghanistan. Då blir jag dödad, säger Arzo.