USA:S EKONOMI

Trump är tillbaka – vinner valet i USA

Donald Trump blir USA:s president för andra gången. Bild: Alex Brandon/AP/TT

USA (Stockholm/Palm Beach, TT:s utsände)

Donald Trump blir USA:s president igen.

Republikanen vinner valet mot Kamala Harris – fyra år efter en förlust som han ännu inte har erkänt.

– Det är en politisk seger som vårt land aldrig tidigare har skådat, säger han inför jublande anhängare.

Valet spåddes bli exceptionellt jämnt. I slutänden var det Trump som drog det längsta strået i flera av de avgörande vågmästarstaterna.

Georgia, Pennsylvania och Wisconsin målades i annan partifärg jämfört med valet för fyra år sedan, i republikanskt rött.

Trump gick ut lite i förväg och utropade seger inför jublande anhängare på sin valvaka i Palm Beach, Florida – en historisk och "enastående" seger.

– Vi har ett land som behöver hjälp, säger Trump, och lovar att ställa saker och ting till rätta.

78-åringen ser även ut att vinna i antal röster i landet i stort, vilket han inte gjorde när han vann valet 2016.

"Vill att han enar"

Trumps tilltänkte vicepresident JD Vance stod också med på scenen och sade sig ha bevittnat den största politiska comebacken någonsin.

Utanför mässhallen där vakan hölls samlades fler firande anhängare. Patrick Mac från New York var där tidigt med en amerikansk flagga i hand.

– Det känns bra! Jag vill bara att det ska vara över nu, så han kan rädda landet, sade han till TT:s utsända reporter inför det att Trump skulle framträda.

TT: Vad vill du höra från honom?

– Jag vill att han enar Amerika, inklusive Demokraterna. Men de måste också behandla honom rättvist.

Kamala Harris har ännu inte synts till. Vicepresidentens läger meddelade i ett tidigt skede under natten att hon inte har för avsikt att kommentera resultatet förrän senare under onsdagen (amerikansk tid).

Kaotiskt avsked

Donald Trump har säkrat åtminstone 277 av totalt 538 så kallade elektorsröster – medan Kamala Harris bedöms ha 224. Då har rösträkningen ännu inte avslutats i fyra delstater.

I valet 2020 vann Joe Biden i Georgia med knappt 12 000 rösters marginal – varpå det senare uppmärksammades hur Donald Trump i ett samtal med delstatens valansvarige hade begärt att denne skulle "hitta" tillräckligt många röster för att förändra resultatet.

En kamp mot det korrekta valresultatet kulminerade den 6 januari 2021. Då manade den avgående Trump en folkmassa att marschera mot kongressen och "fajtas utav helvete" i samband med att resultatet formellt skulle fastställas, vilket följdes av en våldsam stormning av parlamentsbyggnaden.

Trump blir den äldsta person som har blivit president i USA, vid 78 års ålder. Avgående presidenten Biden var 77 när han tillträdde. Trump blir därtill den förste presidenten som har dömts för federala brott, då han tidigare i år fälldes för bokföringsbrott.

"Vill vara optimist, men..."

Demokraterna höll också en lokal valvaka i Trumps hemort Palm Beach. Ju längre valnatten led desto glesare blev samlingen.

– Det känns inte bra. Vi har inte lyckats få tillräckligt många att inse att Trump är fascist. Han lurar folk, sade Drew Martin, som jobbar med miljöfrågor och är lokalpolitiskt aktiv i Palm Beach, till TT på den vakan tidigare under natten.

När de första vallokalerna var på väg att stänga påstod Trump via sociala medier att det är "mycket prat om massivt FUSK i Philadelphia", utan att lägga fram något bevis för det. Philadelphias distriktsåklagare Larry Krasner tillbakavisade snabbt detta.

Vid sidan av presidentvalet står det klart att det blir ett maktskifte i senaten, där Republikanerna får en majoritet.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs fel årtal för stormningen av USA:s kongress.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Ställningen i presidentvalet i USA, vid klockan 12.30 svensk tid. Bild: Anders Humlebo/TT
Jubel på Trumps valvaka i Palm Beach, Florida. Bild: Evan Vucci/AP/TT
Trump hade med sig familjemedlemmar och vicepresident JD Vance på scenen när han utropade sin seger. Bild: Julia Demaree Nikhinson/AP/TT
Läget på Kamala Harris stora valvaka på Howard University i Washington DC när valnatten övergår i morgon. Bild: Ben Curtis/AP/TT

Fakta

Donald Trump vinner i:

Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Montana, Missouri, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Wisconsin, West Virginia, Wyoming.

Kamala Harris vinner i:

Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Kalifornien, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, huvudstadsdistriktet Washington DC, delstaten Washington.

.

Nyhetsbyrån AP utropar segrare i respektive delstat i ett läge där en kandidat bedöms ha en ointaglig ledning.

Källa: AP

Fakta

USA:s presidentval avgörs av elektorer, de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser när de går och röstar på valdagen.

Totalt finns 538 elektorer, minst 270 krävs för att bli president.

Den kandidat som får flest röster i en delstat får alla elektorsröster där (bortsett från i Maine och i Nebraska där elektorerna fördelas proportionerligt efter resultatet). Det betyder att vinnaren inte nödvändigtvis får flest röster totalt i landet.

2016 fick Hillary Clinton till exempel nästan 2,9 miljoner fler röster än Donald Trump, men Trump vann ändå valet.

En delstat har lika många elektorer som den har representanter i kongressen, ett antal som i sin tur avgörs av delstatens folkmängd. I presidentvalssammanhang har dessutom huvudstadsområdet DC tilldelats tre elektorer. Den största delstaten är Kalifornien med 54 elektorer, därefter följer Texas med 40 och New York med 28.