DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN
Snåla gäster upprör restaurangägare – ”Folk vill gå ut men har inte råd”
Krögare i Storbritannien har fått nog av gäster som beställer kranvatten och delar på huvudrätter. Liknande debatter går även att hitta i Sverige, skriver SvD.
En snålhetsdebatt har blossat upp i besöksnäringen i svallvågorna av pandemin och lågkonjunkturen. Brittiska The Guardian har fångat upp röster från restaurangägare reagerar på gäster som spenderar minimalt men tar upp plats i en redan pressad bransch.
En av dem är Hugh Corcoran, som driver sin nyöppnade krog The Yellow Bittern i norra London som med bestörtning bevittnar när fyra gäster delar på huvudrätter och nöjer sig med ett glas kranvatten.
Han får medhåll från Jan Ostle, som driver restaurangen Wilsons i Bristol.
Problemet är att folk vill gå ut och känna sig rika, men inte har råd att göra det, säger han till The Guardian.
Liknande tendenser ses i Sverige, där kafébesökare ockuperar bord i flera timmar utan att beställa med än en bryggkaffe eller där dricksen är det första som efterfrågas i kortmaskinen.
Svenska Dagbladet: ”Inga allmänna bänkar – du ska spendera pengar”