ELKRISEN

Elprisskillnaderna fortsätter – nu kommer nästa smäll

Johanna Blavier, presschef på Forsmark. Bild: Jessica Gow/TT, Adam Ihse/TT, Mostphotos, Privat

De enorma elprisskillnaderna mellan norra och södra Sverige fortsätter. Dessutom står det nu klart att Forsmark 3 blir borta till nästa år. ”Det tar längre tid än först beräknat”, säger presschefen Johanna Blavier till TN.

De gigantiska elprisskillnaderna mellan norra och södra Sverige fortsätter enligt statistik från den nordiska marknaden för el, Nord Pool. Under onsdagen fick södra Norrland (SE2) negativa elpriser i genomsnitt över hela dagen medan södra Sverige (SE4) fick ett spotpris-genomsnitt på över en krona med en morgonpeak på över två kronor per kilowattimme.

Därutöver tillkommer kostnader för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.

Elprisskillnaderna mellan norra och södra Sverige är tydliga. Bild: Svenska kraftnät

På torsdagen ser läget ut att förbättras avsevärt när spotpriset i södra Sverige sjunker till lite drygt en halv krona per kilowattimme. Den stora skillnaden mellan landets två norra elområden och de södra kvarstår dock eftersom de norra får spotpriser på cirka 1-2 öre.

Enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, är den främsta förklaringen att vindarna nu tilltar efter en ihärdig så kallad ”Dunkelflaute”.

– Huvudförklaringen är att det är betydligt mer vindkraft i systemet och det gäller både i Tyskland och här i norr. I Nord Pool-området är det ganska exakt dubbelt så mycket vind i systemet i morgon, säger han till Tidningen Näringslivet.

Dunkelflaute

Dunkelflaute är ett tyskt begrepp som bokstavligen betyder "mörkerstiltje" ( dunkel= mörk, flaute= stiltje). Begreppet beskriver en period med både svag vind och lite sol, vilket leder till låg produktion av förnybar energi från vind- och solkraftverk. Detta fenomen kan skapa stora utmaningar för energiförsörjningen, särskilt under vintern då både energibehovet är högt och tillgången på förnybar energi är begränsad.

Källa: GPT 4

I Tyskland som även i normala fall har ett väldigt fossilt elsystem med stor andel kol- och gaskraft har det varit riktigt kämpigt på sistone, menar han.

– Förra onsdagen fick man till och med elda olja för att det skulle gå ihop så då blev det väldigt höga elpriser. Det är till stor del mängden vindkraft som styr elpriserna, säger han.

”Blåser det mycket eller lite?”

Enligt Johan Sigvardsson är det ännu svårt att bedöma om och i så fall hur mycket den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden påverkat.

– Jag skulle säga att det främst är andra faktorer som påverkar. Blåser det mycket eller blåser det lite. Dessutom har vi den här faktorn som varit i 6-8 veckor nu vi har extremt mycket vatten i just elområde 2. De har haft en fyllnadsgrad i vattenmagasinen på 95 procent, så det har sprutat ut billig vattenkraft kombinerat med blåsigt väder. Då får man noll och negativa elpriser.

Under torsdagen sjunker elpriserna i Sverige eftersom det blåser mer i Nord Pool-området. Inte minst väntas friska vindar i Finland. Tyskland fortsätter på en väldigt hög nivå prismässigt. Bild: Nord Pool

Nu förvärras läget inför vintern dessutom ytterligare då kärnkraftsreaktorn Forsmark 3 som nyligen förlängde sin revision till den 16 december behöver förlänga ytterligare. Reaktorn på 1 172 megawatt blir nu borta till den 27 januari och det handlar om sprickbildningar i skovelinfästningarna till två av anläggningens turbiner.

– Vi har påbörjat arbetet och det har lett till att vi, tillsammans med leverantören, gör bedömningen att det tar längre tid än först beräknat, säger presschefen Johanna Blavier till Tidningen Näringslivet och fortsätter:

– Varje spricka analyseras och åtgärdas individuellt. Då arbetet är omfattande och utförs manuellt har beslut tagits att årets revision förlängs.

Forsmark 3 blir borta till 27 januari. Bild: Christine Olsson/TT

Enligt Johan Sigvardsson är detta förstås dåliga nyheter men inte så hemskt farligt i nuläget.

– Marknaden reagerade litegrand. Om man tittar på januarikontraktet så hoppade det upp med omkring 3 öre per kilowattimme. Men mycket beror på hur vädret under perioden blir. Det kommer att märkas i synnerhet om det blir ett antal kalla dagar där reaktorn verkligen behövs, säger han.