EU:S FRAMTID
Så lobbar Göteborgs stad i Bryssel – ”Andra ska veta att vi finns”
Catrine Norrgård, filialchef på Göteborgs stads kontor i Bryssel, lobbar dagligen för att säkra Göteborgs intressen i EU:s korridorer. ”Allt vi gör i Göteborgs Stad har en koppling till EU på ett eller annat sätt”, säger hon till TN.
I Bryssel finns uppskattningsvis 250 regionkontor och 2600 intresse- och branschorganisationer. Ett av dessa kontor är Göteborgs Stadskontor i Bryssel, också benämnt Gothenburg European Office. Kontoret är ett så kallat representationskontor med tre anställda som bland annat verkar för att få EU-finansiering till projekt från Göteborg.
– Dels är vi korrespondenter som informerar våra kollegor hemma vad som händer i EU. Vi är också ambassadörer för Göteborgs Stad och verkar för att andra ska veta att Göteborg finns och att vi ska finnas med i tankarna när de ska skapa samarbeten, säger Catrine Norrgård, som är filialchef på Göteborgs stads kontor i Bryssel.
– Dessutom är vi lobbyister för Göteborgs Stad och alla verksamheterna. Det handlar bland annat om Göteborgs hamn, Göteborgs Energi och Lindholmen Science Park.
Det finns ett stort värde att vara på plats i Bryssel, konstaterar hon.
– Då de flesta europeiska regioner och kommuner har kontor i samma kvarter så kan man till exempel knacka på Amsterdams regionala kontor och ta en kaffe.
– Så vi umgås med andra aktörer dagligen, inte bara i EU-institutionerna utan även i klustret av intresseorganisationer.
Det handlar alltså inte bara om att hitta samarbeten med svenska regionala aktörer utan även internationellt.
– Vi hittar ofta allianser beroende på utformningen av staden. Det kan vara hamnstäder som Hamburg eller fordonskluster som Lyon. Det är praktiskt enklare att hitta en person här, än att ringa ett kontor i Tyskland och försöka hitta rätt person.
Och det går att påverka EU:s lagstiftning även om man är en mindre aktör. Bland annat menar hon att Göteborgs stad kunde påverka i lagstiftningen kring byggnaders energiprestanda (EPBD), som trädde i kraft tidigare i år. Innan förslaget presenterades i december 2021, jobbade Göteborgs Stads kontor i Bryssel tillsammans med Göteborgs Energi för att se till att fjärrvärmen inte missgynnas vid definitionen av ”nollutsläppsbyggnader”, berättar hon.
– Göteborg besvarande samråd och Göteborgs Stads kontor i Bryssel deltog också på en av EU-kommissionens hearingar om direktivet och på Regionkommitténs hearing för att framföra våra synpunkter. Då tog vi även direktkontakt med EU-kommissionen.
– När förslaget senare lades konstaterade vi att EU-kommissionen tagit med att fjärrvärme skulle räknas in som godkänd energikälla till nollutsläppsbyggnader.
Hon menar att det är viktigt att få in sina synpunkter så tidigt som möjligt i lagstiftningsprocessen.
– Det är ultimat om vi kan få in våra synpunkter redan från början när kommissionen tar fram lagförslaget. Och om vi får in våra synpunkter och flera andra tycker lika så finns det stor chans att EU-kommissionen agerar.
– Ofta från Göteborgs stads sida kan det bara handla om att visa upp hur vi gör något. Till exempel när det skulle diskuteras om hur snabbt man kan ställa om till utsläppsfria fordon i hela EU så berättade vi hur vår ambition ser ut och hur det går. Då kan vi visa vad som är möjligt för en stad som Göteborg och på så sätt bidra med goda exempel.
Även om ordet ”lobbying” har blivit känsligt i Sverige så är det inte speciellt kontroversiellt, konstaterar hon.
– Lobbying handlar ju i grunden om att påverka olika lagförslag och bidra med underlag till beslutsfattare.
– Jag tror att många svenskar inte inser att vi har lobbyism i Sverige också, bland annat i form av remissrundor och att olika organisationer träffar riksdagsledamöter.
Innan Catrine Norrgård blev chef för Göteborgs Stads kontor i Bryssel arbetade hon som politiskt sakkunnig för Cecilia Malmströms kabinett i EU-kommissionen.
– I det arbetet så ville vi ha input och vi var rädda att missa någon synpunkt som var viktig. Det är därför det är bra att träffa så många som möjligt när man ska ta fram en lagstiftning eller ett beslut som påverkar andra. Så det är inget konstigt alls att man vill få input.
Hon menar att det är svårt att uppskatta hur stor del av kommunpolitiken som direkt påverkas av beslut fattade på EU-nivå.
– Men jag skulle kunna säga att allt vi gör i Göteborgs Stad har en koppling till EU på ett eller annat sätt. Det handlar om alltifrån att söka medel till hur kommunen måste implementera lagar om offentlig upphandling, miljö och infrastruktur.