DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID
Debatt: Svensk konkurrenskraft skadas av arbetstidsförkortning
Svenska produkter och tjänster blir dyrare av en arbetstidsförkortning. Det skadar svensk konkurrenskraft i ett läge när vi behöver göra stora investeringar, menar Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt på DI:s debattsida.
Att förkorta arbetstiden till en 35-timmarsvecka skulle göra svenska företags produktion dyrare och försämra deras konkurrenskraft på världsmarknaden. Det skriver Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt i en debattartikel i Dagens industri. Han menar att försämrad konkurrenskraft ger sämre tillväxt och negativa konsekvenser för företagens investeringar.
”Med en arbetstidsförkortning skulle färre nya forskningsanläggningar och kraftverk byggas. Företag skulle få svårare att finna kapital för framtida expansioner. Investeringar skulle strömma till länder där avkastningen förväntas bli högre. Det samlade investeringsklimatet i Sverige skulle försämras”, skriver debattören.
Det är helt fel väg att gå att lagstadga om en arbetstidsförkortning. Inte minst handlar det om att Sverige måste klara de långsiktiga investeringsbehovs som kommer av den gröna omställningen.
”Låt arbetstidsförkortning, precis som det är i dag, fortsätta vara en fråga för arbetsmarknadens parter i samband med kollektivavtalsförhandlingar, utan inblandning från politiken”, skriver Sven-Olov Daunfeldt.
DI Debatt: Arbetstidsförkortning förstör konkurrenskraften
Läs rapporten Ekonomiska förutsättningar inför avtalsrörelsen 2025