AVTALSRÖRELSE
Svensk Handel: Så fel är fackets siffror om fattigdom − ”Djupt olyckligt”
När fackförbundet Handels sprider rapporter om fattigdom bland handelsanställda bygger det på felaktiga siffror. Det menar Svensk Handel som har reagerat starkt på uppgifterna. ”Det är djupt olyckligt att de här missvisande siffrorna har fått spridning”, säger Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.
I förra veckan presenterade fackförbundet Handels en rapport som vid första anblicken skulle kunna verka skakande. Enligt rapporten har närmare var tredje anställd inom detaljhandeln ”en löneinkomst under fattigdomsgränsen.” Detta eftersom de har en lön som understiger 17 877 kronor i månaden som är SCB:s mått på låg ekonomisk standard. Men i underlaget ingår inte bara tillsvidareanställda, utan även alla de tusentals personer som är timanställda, till exempel studenter som har valt att dryga ut studielånet med att jobba extra.
− Det är irrelevanta och missvisande siffror. Det är klart att när man räknar med alla dem som väljer att arbeta bara några timmar i veckan i statistiken så blir löneläget och medellönen lägre än vad som annars skulle varit fallet. Att utifrån det göra jämförelser som innebär att man kallar studenter och andra som har valt att extrajobba i butik för arbetande fattiga är att förringa verkligheten för de människor som har det ekonomiskt tufft, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel till TN.
De missvisande uppgifterna fick stor spridning i media, bland annat med grafik som visade på att heltidslönen för butiksanställda är 19 500 kronor i månaden. En felräkning på 13 500 eftersom den genomsnittliga heltidslönen för butiksanställda är närmare 33 000 kronor inklusive ob-ersättning och drygt 28 000 exklusive ob-ersättning. Det visar den partsgemensamma lönestatistiken för 2023. Det var siffror som i senare sändningar korrigerades.
”Att utifrån det göra jämförelser som innebär att man kallar studenter och andra som har valt att extrajobba i butik för arbetande fattiga är att förringa verkligheten för de människor som har det ekonomiskt tufft.”
− Men skadan är ju redan skedd. Och det är extra allvarligt när vi nu står inför starten av en ny avtalsrörelse. Då måste verklighetsbeskrivningen vara korrekt, säger Hans Tjernström, kommunikationschef på Svensk Handel.
Första steg in
Svensk Handels medlemsföretag har över 300 000 anställda och cirka 160 000 av dem är butiksanställda. Ett arbete inom handel och butik är för många ett första steg in på arbetsmarknaden. Det visar bland annat det faktum att var fjärde butiksanställd är mellan 16 och 24 år och att var fjärde arbetande svensk fick sin första anställning inom just handeln. Av de cirka 160 000 butiksanställda är knappt 50 000 heltidsanställda och drygt 110 000 deltidsanställda.
Det är siffror som fackförbundet Handels vill ändra på och som är en av drivkrafterna bakom den publicerade rapporten. ”Handels vill att fler inom handeln ska få fler timmar på kontraktet och en lön som går att leva på. Detta blir en huvudfråga i avtalsrörelsen, som nu påbörjas”, skriver Handels i ett pressmeddelande.
Arbetsgivarna vill också se så många heltidsanställningar som möjligt, men det går inte heller att bortse från den verklighet som många företag arbetar i, menar Sofia Larsen.
− Att det också behövs många deltidsanställningar beror på att vi kunder gör majoriteten av våra inköp på väldigt begränsade tider under veckan, till exempel kort efter jobbet och på helgerna. På de timmarna behövs ytterligare personal både för att ta hand om kunderna och av arbetsmiljöskäl. Det här är också en möjlighet för alla dem som faktiskt vill arbeta deltid, säger hon.
”Att det också behövs många deltidsanställningar beror på att vi kunder gör majoriteten av våra inköp på väldigt begränsade tider under veckan.”
För butiken − företaget − är det ett måste att kunna anpassa bemanningen efter kundernas köpbeteenden. Med den utveckling som råder inom detaljhandeln med hård internationell konkurrens inom flera delbranscher, samt inflation och hyreshöjningar som driver upp kostnaderna, är deltider anpassade efter kundernas behov en förutsättning för fortlevnaden.
− Det är djupt olyckligt att de här missvisande siffrorna har fått spridning. Fokus borde ligga på hur branschen kan skapa ännu fler jobb, gärna på heltid men också på deltid när det finns förutsättningar för det. Vi förtjänar en ärligare beskrivning av vår verklighet än det vi har sett de senaste dagarna, säger Sofia Larsen.