DEBATTEN OM UPPHANDLINGARNA

”Utan data famlar många myndigheter i mörkret”

Ellen Hausel Heldahl är expert på offentlig upphandling. Bild: Ernst Henry Photography

Det finns allt att vinna och inget att förlora på att jobba med inköpsanalyser, kategoristyrning och e-handel i offentlig upphandling. Det skriver Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv, i en krönika.

Svenskt Näringsliv har sedan 2017 drivit frågan om inköpsanalyser och kategoristyrning inom offentlig upphandling i en rad rapporter och oräkneliga seminarier. Vår grundinställning är att våra skattepengar ska användas så effektivt som möjligt.

Det kom därför glädjande nyheter från regeringen när de för några veckor sedan fattade beslut om att ge Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att genomföra insatser för att bidra till att fler upphandlande organisationer ska genomföra inköpsanalyser och använda kategoristyrning vid inköp. Anledningen är att det, med strategisk upphandling, finns stora besparingar att hämta för offentlig sektor. Man ska då betänka att värdet av de inköp som omfattas av upphandlingslagarna uppskattas till 921 miljarder kronor 2022. Det motsvarade 17,7 procent av BNP (ex moms).

I regeringens översyn av den nationella upphandlingsstrategin har det framkommit att många myndigheter brister i sin styrning av inköpsverksamheten. Ledningarna behöver ta ansvar för denna viktiga fråga och se till att organisationerna har de förutsättningar som behövs för att skattemedel används på bästa sätt. Enligt civilminister Erik Slottner är uppdraget till Upphandlingsmyndigheten en av flera åtgärder som regeringen avser att genomföra för att adressera de utmaningar som har identifierats i översynen.

Regeringen konstaterar att med en strategisk styrning av inköpsverksamheten skapas goda förutsättningar för att åstadkomma produktivitetsförbättringar samt hantera risker kopplade till bland annat korruption och hållbarhet. Det möjliggör också en strategisk hantering av frågan om försörjningsberedskap vid upphandling till och av samhällsviktig verksamhet.

Just försörjningsberedskap och hållbarhet är på många kommunpolitiker och tjänstemäns läppar. Alla vill åstadkomma något men hur gör man för att det inte bara ska bli tomma ord! Det är här arbetet om inköpsanalyser och kategoristyrning kommer in. Att gå från ord till handling.

Utan data famlar många myndigheter i mörkret. Vi vill därför gärna uppmuntra fler kommuner att ansluta sig till E-handel för offentlig sektor. Att en stor del av myndigheterna väljer bort en inköpsstrategisk funktion som e-handel leder till att vissa nyttor inte kan inhämtas och utvärderas, exempelvis tids- och kostnadsbesparingar, ökad avtalstrohet och förbättrad intern kontroll. E-handel säkerställer att myndigheten köper från korrekt leverantör och tillför en mer strukturerad och fastlagd process för både köpare och säljare. E-handel genererar värdefulla data som t.ex. när, från vem och hur ofta. Slutligen, E-handel säkerställer att upphandlingarna efterlevs.

Det finns således allt att vinna och inget att förlora på att jobba med inköpsanalyser, kategoristyrning och e-handel.