OSUND KONKURRENS
Ännu en kommun anmäld till Konkurrensverket – ”Toppen av ett isberg”
Häromdagen var det Umeå. Den här gången anmäler Visita Gislaveds kommun till Konkurrensverket. Anledningen är att den kommunala stiftelsens caféverksamhet kan utgöra osund konkurrens. ”Kommunen och stiftelsen hänvisar till varandra och ingen tar ansvar för situationen”, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin till TN.
Tidningen Näringslivet har i flera artiklar rapporterat om den infekterade tvisten som uppstått på Isabergstoppen i Gislaveds kommun. Restaurangägaren Hans Palmgren menar att stiftelsen Isabergstoppens caféverksamhet utgör osund konkurrens gentemot hans egen restaurang Höganloft, medan stiftelsens ordförande Marina Josefsson menar att verksamheten gör allt de kan för att inte konkurrera med privata näringsidkare.
Stiftelsen grundades av Gislaveds kommun, Gnosjö kommun och Friluftsfrämjandet 1969. Visita, som anser att kommunen har ett dominerande inflytande över stiftelsen och att den därför är är att betrakta som kommunal, har ställt frågor till kommunen om varför de bedriver egen näringsverksamhet. Kommunen har då svarat att verksamheten ligger utanför kommunledningens inflytande, och att frågorna därför bör ställas till stiftelsen i stället.
Stiftelsen har å sin sida också hänvisat flera av frågorna tillbaka till kommunen. Eftersom Visita upplever att de inte har fått tillfredsställande svar väljer de nu att anmäla Gislaveds kommun till Konkurrensverket, bekräftar chefsjuristen Stefan Lundin.
– Kommunen och stiftelsen hänvisar till varandra och ingen tar ansvar för situationen. Då har vi som enda val att anmäla verksamheten till Konkurrensverket, så får de bedöma om verksamheten anses vara konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet, säger han till TN.
Toppen av ett isberg
Stefan Lundin berättar att det inte är vanligt att ärenden går så långt så att Visita behöver anmäla till Konkurrensverket, men att det händer då och då. Nyligen anmälde de även Umeå kommun i ett liknande ärende.
– Oftast när vi tillskriver kommuner så vidtar de rättelser eller förändrar verksamheterna så att de inte strider mot konkurrenslagstiftningen, och då behövs ingen anmälan. Men i båda fallen med Gislaved och Umeå så tar de inte något ansvar över de verksamheterna som vi anmält. Det är både anmärkningsvärt och problematiskt, säger Stefan Lundin.
Han menar att problemet med osund offentlig konkurrens är utbrett.
– Problemet är tämligen stort, vilket är väldigt bekymmersamt. Det två ärenden som varit uppe nu på senare tid är säkerligen bara toppen av ett isberg tyvärr, säger han, och fortsätter:
– Det är inte ett självändamål för oss att anmäla kommuner till Konkurrensverket, utan det bästa är om kommuner generellt sett ser över sina verksamheter och funderar på om de själva verkligen ska driva dem. Varför inte låta företag bedriva säljverksamhet i stället?, avslutar han.