REGELKRÅNGLET
Svenska företag i panik inför ny lag: ”Lika bra att avveckla företaget”
Det är fortfarande oklart om EU:s avskogningsförordning kommer att träda i kraft vid årsskiftet. Samtidigt som förhandlingar pågår i Bryssel står företagen handfallna inför nya lagkrav som väntas vara omöjliga att följa. ”Det är lika bra att sälja eller avveckla företaget. Det är inte kul längre”, säger en möbelföretagare till TN.
– Jag tror att alla kommer att fuska, det är helt omöjligt att veta hur man ska följa den nya lagstiftningen, säger en vd på ett möbeltillverkande företag i Mellansverige med cirka 35 anställda, som vill vara anonym.
– Vi upplever just nu en otroligt stor osäkerhet och det känns oroväckande att EU nu börjar ge sig på småföretag som bara försöker driva sin verksamhet. Man får lite ont i magen faktiskt.
Det handlar om EU:s avskogningsförordning (EUDR) som var på väg att träda i kraft vid årsskiftet. Men, efter kraftig kritik, valde EU-kommissionen att föreslå att implementeringen skjuts upp ett år, vilket även rådet har godkänt. Efter att parlamentet röstat igenom en försening och ett antal ändringsförslag väntar fortsatta trilogförhandlingar för att komma överens kring vad som faktiskt ska hända med lagstiftningen. Något slutgiltigt besked kan dröja ända fram till den 20:e december. Samtidigt, på hemmaplan i Sverige, finns företagen som ännu inte vet om lagen faktiskt träder i kraft vid årsskiftet. Jonas Larsson, vd på Södra Cell, beskriver läget som ett ”limbo”.
– Om inte förhandlingarna kan slutföras före 29 december börjar EUDR tillämpas 30 december i år. Den utvecklingen skapar just nu en osäkerhet i alla led av värdekedjan, men vi fortsätter att hålla högt tempo i våra förberedelser för att efterleva lagen. Förutsättningarna för att vara helt klara i tid har dock inte varit de bästa. De många otydligheter i lagtext som vi och många andra har påtalat för EU sedan juni förra året har besvarats mycket sent eller inte alls.
Osäkerhet kring EU:s nya avskogningslagstiftning råder bland svenska företag.
Fördröjningen av lagens implementering ses som nödvändig på grund av bristande tydlighet.
Företagsledare uttrycker oro för ökad administrativ börda och minskad konkurrenskraft.
Problem med spårbarhet och systemutveckling lyfts som stora utmaningar.
Industrin önskar en förenkling av reglerna för att undvika påfrestningar på företag.
Han menar att den administrativa bördan kommer att öka markant i och med den nya lagstiftningen.
– Vi är producent av både relevanta råvaror och produkter. I de rollerna ser vi utmaningar såväl vad avser våra medlemmars skogsbruk som för industrin som förädlar råvaran till exempelvis konstruktionsvirke, pappersmassa och biobränslen.
Dessutom är spårbarheten en stor utmaning. Exempelvis om en skogsägare avverkar skogen på sin gård går inte virket in för separat användning i ett sågverk eller ett massabruk. I processen blandas det med virke från andra familjeskogsbruk och därmed med virke från många olika platser, berättar han.
– Södra har mycket god kontroll på varifrån allt virke kommer men inte vilket virke som används i den specifika plankan eller massabalen – vilket EUDR kräver.
Hur förbereder ni er inför att den nya lagstiftningen ska träda i kraft?
– Vi arbetar med frågan på flera olika sätt. Lagtexten och tillhörande guidande dokument tolkas för att kunna översättas i praktiska rutiner. Arbetssätt och interna processer utvecklas för att säkerställa korrekt hantering och att minimera risker för att råvaran inte orsakar avskogning. Det innebär bland annat att informera våra medlemmar och bygga system som hjälper dem att göra rätt. Sammantaget är det många IT-system som måste justeras eller kompletteras med ny funktionalitet.
Hur skulle det påverka er verksamhet om införandet av avskogningsförordningen sköts fram ett år?
– En utökad förberedelsetid skulle innebära att våra processer och systemstöd kan utvecklas och testas mer utförligt innan vi börjar använda dem skarpt.
– Under det året finns också tid att se över själva lagtexten. Vi vill bidra till en bredare förståelse för verkligheten och en politisk vilja att justera lagen mot en enklare implementering och en mer effektiv lag där fokus ligger på det centrala målet – att motverka global avskogning.
Anders Edholm, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på SCA konstaterar att processen kring avskogningsförordningen har varit kaosartad sedan start.
– Tyvärr har processen varit präglad av okunskap om hur skogsindustri i Sverige och andra länder fungerar. Till det ska läggas att EU-kommissionen inte gjort sin egen hemläxa inför årsskiftet vilket ledde till att lagstiftningen nu skjuts upp ett år. Många frågetecken dyker upp längs vägen och det är viktigt att svenska myndigheter kommunicerar klara och tydliga riktlinjer kring implementeringen i Sverige.
Vilka konsekvenser kommer den nya lagen att få på er verksamhet?
– Givet den kaosartade processen och brist på tydliga besked från EU-kommissionen och ansvarig svensk myndighet är det svårt att säga exakt vilka konsekvenser lagen kommer att få. Det som är helt klart är att den kan komma att urholka svensk och europeisk skogsnärings konkurrenskraft och leda till ökade spänningar i världshandeln för de produkttyper som lagstiftningen omfattar. Stora nationer som USA och Kina kommer att ha svårt att acceptera de krav som ställs på deras producenter.
Hur förbereder ni er inför att den nya lagstiftningen ska träda i kraft?
– Vi har tillsatt ett projekt för implementeringen i vilket representanter för våra affärsområden och stabsfunktioner ingår. Då lagstiftningen är helt onödig ur ett svenskt perspektiv tvingas vi tillsätta resurser som i stället skulle kunna skapa värde på annat håll i bolaget. Nu måste vi avsätta resurser för en papperstiger som ska åtgärda ett problem som inte existerar här i Sverige.
Hur skulle det påverka er verksamhet om införandet av avskogningsförordningen sköts fram ett år?
– Av allt att döma skjuts införandet fram ett år vilket är något vi välkomnar, inte minst för att de IT-system som EU-kommissionen vill att vi ska rapportera data till inte är färdigställda.
Den nya förordningen innebär att produkter som har orsakat avskogning eller skogsförstörelse kommer att förbjudas från att säljas inom EU eller exporteras från EU och det är upp till företagen att säkerställa att det inte skett. Den svenska skogsindustrin har varnat för att det finns både en otydlighet om hur kraven ska uppfyllas samtidigt som det finns en stor risk för kraftfulla sanktioner, eftersom böter på upp till fyra procent av årsomsättningen kan utdelas. Enligt den anonyma vd:n innebär lagen en ytterligare försvagning av de europeiska bolagens konkurrenskraft på den globala arenan.
– Den administrativa bördan som detta kommer medföra kommer fördyra våra produkter avsevärt och minska vår konkurrenskraft för exporten utanför EU. Vad är det för fel på nuvarande timmerförordningen? Kan man inte utveckla den istället?
– Tror du att företag i Italien eller Rumänien kommer att följa detta till punkt och pricka direkt? Här finns också en oro för att Sverige ska visa sig duktigare än andra länder och vara hårdare.
Avskogningsförordningen kommer att omfatta alltifrån träprodukter, möbler och böcker till kakao, nötkreatur, soja, kaffe, palmolja och gummi. Vd:n på företaget i mellansverige menar att den nya lagstiftningen innebär otroligt mycket administration.
– Vem är intresserad av de exakta geokoordinaterna för produkterna samt att det kan vara tiotals eller hundratals olika geokoordinater för samma produkt. Hur skall mindre företag kunna hantera detta rationellt?
Att i stället för att införa ny lagstiftning ”till ingen nytta” borde EU satsa på regelförenklingar som kan underlätta för de europeiska bolagen att anställa fler personer och därmed bidra till den gemensamma välfärden.
– Det som nu händer inom EU med alla nya påhitt och förordningar så som EUDR, ESPR, DDP och likande kommer att knäcka många företag. Själv har jag ställt mig frågan många gånger om det är ens värt att fortsätta eller om det är lika bra att sälja eller att avveckla företaget.
– Det är inte kul längre att driva företag.
Vd:n menar att även om lagstiftningen redan röstats igenom och var på väg att implementeras så har det funnits en förhoppning om att EU-intuitionerna ska ta sitt förnuft till fånga och ändra lagstiftningen.
– Det är ju helt horribelt egentligen att man ska lägga ut detta på exakt alla företagen – oavsett hur stora de är.
– Även om implementeringen skulle flyttas fram så betyder det ju bara att man får lite mer tid att prata med leverantörer, men det ändrar ju inte hur dålig lagstiftningen är.
Även inom kaffeindustrin är läget oroligt, berättar Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Arvid Nordquist.
– Tyvärr råder det fortfarande osäkerhet. Vi har inte fått slutgiltigt bekräftat att ikraftträdandet skjuts upp ett år. Men vi utgår ifrån att så blir fallet. Just nu försöker vi få tillgång till att sätta oss in i EU:s informationssystem. De ’training sessions’ som erbjuds för alla verksamhetsutövare i EU bokades slut på någon minut, deadline för ikraftträdande, den sista december, är en utopi.
Vilka konsekvenser kommer den nya lagen att få på er verksamhet?
– Jag är imponerad över hur kaffeindustrin har mobiliserat för att klara de nya lagkraven. För oss har inte spårbarheten varit ett problem, vår industri har också haft fokus på avskogningsrisk länge, utmaningen har i stället legat i den geografiska kartläggningen, systemstöd för due diligence och att upprätta processer. Konsekvenserna för oss är i huvudsak ökad administration som kommer driva kostnader. Det finns risk för obalans i utbud och efterfrågan, detta underlättas med att datumet flyttas fram.
Hon berättar att företaget förbereder sig inför att den nya lagstiftningen ska träda i kraft genom att kartlägga processer och upprätta due diligence system.
– Vi behöver också lösa ett systemstöd för att kunna vidarebefordra den batchbaserade och EUDR-relaterade information som ska till kund. Det systemstödet har vi inte i dag, beroende på hur de slutgiltiga riktlinjerna kommer se ut finns en stor oro för att denna del i kedjan kan driva stora kostnader. Att säkerställa lagefterlevnad vid import hade räckt, kraven som ligger på handlare tillför inget ytterligare värde.
Hur skulle det påverka er verksamhet om införandet av avskogningsförordningen sköts fram ett år?
– Jag skulle säga att det är ett måste. EU:s riktlinjer och informationssystem har tillgängliggjorts alltför sent för att möjliggöra en implementering vid årsskiftet. Industrierna har inte haft förutsättning att kunna förbereda sig.