ELKRISEN
SD-toppen: Därför bygger vi Sveriges högsta vindkraftverk
Munkedal säger ja till nio stora vindkraftverk med en årsproduktion på 250 GWh. En effektiv plan för kommunen, menar Sverigedemokraten Matheus Enholm. ”Det pågår flera stora projekt inom elkonsumtion i Munkedal just nu och då kan detta vara en del i försörjningen till dessa”, säger han till TN.
I Munkedal i Bohuslän har kommunen gett grönt ljus för att bygga Sveriges högsta vindkraftverk på 290 meter. Projektet som kallas Brattön-Sälelund har som mål att bygga 9 vindkraftverk med en förväntad årsproduktion på 250 GWh, något som bland annat DN rapporterat om.
– Den här typen av beslut omges ju alltid av en rad olika faktorer och omständigheter, vilka man behöver ta hänsyn till, säger Matheus Enholm, ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Munkedal samt riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
– Vi är fortsatt principiellt skeptiska till mer vindkraft, men vad detta handlar om är en utökning av ett befintligt område där vindkraftverk redan existerar och är ianspråktaget. Det bedömer vi som en mer effektiv plan än att etablera ytterligare nya parker.
Ny vindkraft kommer att vara ett positivt tillskott lokalt – även om det även behövs stabil baskraft också, konstaterar han.
– Det pågår flera stora projekt inom elkonsumtion i Munkedal just nu och då kan detta vara en del i försörjningen till dessa. Senaste projektet är med ett företag som ska etablera laddningsstation för tunga fordon lättillgängligt vid E6:an.
Samtidigt som ny vindkraft får grönt ljus i Munkedal så är motståndet mot vindkraft tydligt i andra delar av Sverigedemokraterna. Bland annat har SD-toppen och partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i en intervju sagt ”Jag vill inte ha vindkraft över huvud taget”. Och nyligen beslutade Sverigedemokraterna i Falköping att de vill stoppa utbyggnad av vindkraft i kommunen.
Matheus Enholm konstaterar att debatten kan vara hälsosam.
– Sverige har ju de senaste åren brottats med effektbrist vid olika tidpunkter, vilket torde betraktas som ett enormt misslyckande från ansvariga politiker. Vi behöver ha ett elsystem som är dimensionerat utifrån de behov och den efterfrågan på energi som finns i Sverige under alla delar av året, och då behöver vi ha en ärlig diskussion kring vilka energislag som ska vara en del av mixen.
Han menar att det inte är särskilt konstruktivt att hänga upp sig allt för mycket på hur det var förr.
– Det viktiga är att vi ser på dagens energibehov och att vara pragmatisk kring hur vägen framåt ska se ut. Här kan dock historiken vara en viktig lärdom och grund för framtida beslut.
Hur ser du på Sverigedemokraternas hållning på riksnivå kring vindkraften?
– Tidigare regeringars arbete med att avveckla kärnkraften är ju vad som har försatt oss i den situationen vi är idag, där man under vissa tider på året eldat med olja i Karlshamn för att det varit brist på planerad elproduktion i södra delarna av Sverige. Vi behöver mer förutsägbarhet och stabilitet i den svenska energimixen, och där tror vi inte att ett överdrivet fokus på vindkraft är rätt svar.
Enligt en rapport från Svensk Vindenergi, som släpptes i augusti, så stoppades nästan alla vindkraftsprojekt under det första halvåret 2024. 12 av 16 projekt om landbaserad vindkraft stoppades under perioden av det kommunala vetot och därefter stoppade Försvarsmakten tre. Det här resulterade i att bara ett projekt av de 16 gick vidare i tillståndsprövningen. Dessutom visar samma rapport att ingen av de elva ansökningar om vindkraftsprojekt som under första halvåret 2024 avgjordes slutligt fick tillstånd.
– Jag förutsätter att man haft rimliga och väl avvägda skäl till de beslut man fattar. Här är det även viktigt med det kommunala vetot när det kommer till ny vindkraft, då det trots allt är respektive kommuns invånare som har bäst insyn kring vilka förutsättningar som finns lokalt för vindkraftsutbyggnad, säger Matheus Enholm.