ARBETSKRAFTSINVANDRING

Företagare varnar: Nya lagen gör att arbetskraftsinvandrare får högre lön än svenskar

Genrebild Bild: Jan Kansanen, Mostphotos

Anställda som har högre lön än chefen eller nyanställda som får mer betalt än dem med lång erfarenhet. Det blir konsekvensen av regeringens lönegolv vid arbetskraftsinvandring, rapporterar DN.

– Vissa nyanställda från utlandet kan hamna högre i lön än de som har lång anställningstid, säger Joakim Gustafsson, vd för Svenskt Skogsservice, till DN.

Liknande problem har Sayem Khondaker, som äger bangladeshiska restaurangen Chiliz i Jakobsberg utanför Stockholm. För att klara sin verksamhet måste han ha kockar som kan laga bangladeshisk mat, och sådana kockar hittar han i Bangladesh.

– Förutom att kockar från Dhaka måste ha högre lön än vad jag själv har, så är det svårt att få igenom arbetstillstånden från Migrationsverket. Ska lönerna höjas ännu mer så blir det omöjligt, säger Sayem Khondaker till DN.

Deras kritik handlar om regeringens lönegolv vid arbetskraftsinvandring, som infördes för ett år sedan och som innebär att alla arbetskraftsinvandrare ska ha minst 80 procent av svensk medianlön. Men nu vill regeringen höja lönegolvet till 100 procent av medianlönen, det vill säga 35 600 kronor.

Enligt Svenskt Näringsliv skadar reglerna som har införts och som nu är på väg att skärpas svenska företag och svensk ekonomi.

– Följden är en allvarlig kompetensbrist som hotar tillväxt och välstånd. Sverige behöver fler arbetskraftsinvandrare, inte färre. Vi vet att företag som anställer arbetskraftsinvandrare växer snabbare och anställer fler medarbetare även från Sverige, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, till DN.

DN: Svenskt Näringsliv: Orimligt att arbetskraftsinvandrare tjänar mer än hälften av svenskarna