ELKRISEN

Nytt rekord: Elpriset passerar 5 kronor – här blir smällen hårdast

Nytt säsongsrekord i elpriset under onsdagen. Mellersta Sverige inklusive Stockholm drabbas värst. Bild: Adam Ihse/TT, Johan Nilsson/TT, Mostphotos, Privat

Onsdagens elpriser slår nytt säsongsrekord och det är mellersta Sverige inklusive Stockholm som får de högsta priserna. ”Det ligger nära till hands att misstänka att flödesbaserad kapacitetsallokering har bidragit till att elpriserna närmat sig de höga tyska priserna", säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz till TN.

Elpriserna den senaste tiden har minst sagt varit ryckiga både vad gäller toppar och skillnaderna inom landet.

Tidningen Näringslivet kunde nyligen visa ett diagram över elprisskillnaderna den första månaden med Svenska kraftnäts nya beräkningsmodell Flowbased jämfört med samma period föregående år och skillnaderna var stora.

Onsdagens situation ser däremot ut att ta priset, visar färska siffror från auktionen på Nord Pools dagen före-marknad.

Efter en relativt billig natt drar elpriserna iväg när svenskarna börjar vakna upp vid 05-06-tiden och Elområde 3 (mellersta Sverige) och Elområde 4 (södra Sverige) följer kontinentens elpriser på väldigt höga nivåer under dagen.

– I Tyskland har perioder av låg vindkraftsproduktion varit en stark drivkraft bakom de höga elpriserna den senaste tiden. I morgon väntas den tyska vindkraftsproduktionen sjunka till under 5 000 megawatt, att jämföra med normala nivåer en bra bit över 20 000 megawatt, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz hos Merlin & Metis till TN.

”Elpriset i Elområde 4 blir mer än 150 gånger högre än i Elområde 2”.

Elområde 3 får högst

Elområde 3, där också Stockholm befinner sig, plockar hem rekordet hittills den här vintern med en topp mellan 17.00-18.00 på över fem kronor per kilowattimme.

Därutöver tillkommer kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.

När det gäller snittpriset under dagen tar dock Elområde 4 hem den osmickrande förstaplatsen på 2,63 kronor per kilowattimme, medan Elområde 3 klarar sig lite lindrigare undan med 2,28 kronor.

Den största skillnaden går i stället som vanligt mellan norra och mellersta Sverige där elområde 1 och 2 får ett snittpris på 3,2 respektive 1,7 öre per kilowattimme och en elpristopp på under 7 öre.

– Samtidigt som elpriserna är höga i södra Sverige och Tyskland, är de fortfarande markant lägre i norra Sverige. I norr är produktionsviljan stor från vattenkraften som pressas av välfyllda vattenmagasin, något som i morgon (onsdag) innebär att elpriset i Elområde 4 blir mer än 150 gånger högre än i Elområde 2, säger Christian Holtz.

Spotpriset i öre per kilowattimme den 11 december i landets olika elområden. Ovanpå tillkommer kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. Bild: BEKEN Team

Han tycker sig också se effekter av den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden Flowbased.

– Det vi ser är att elpriserna i södra Sverige i stor utsträckning rör sig upp mot de tyska, samtidigt som Tyskland haft perioder med ovanligt höga elpriser. Särskilt den senaste dryga månaden har de procentuella prisskillnaderna mellan Elområde 3/4 och Tyskland minskat. Denna period kan vi konstatera sammanfaller med flödesbaserad kapacitetsallokering (Flowbased), i slutet av oktober, säger han.

Med Flowbased ökar överföringskapaciteten mellan elområden generellt och sedan införandet av metoden syns också att mer el flödar från norr till söder, menar han.

– Det ligger nära till hands att misstänka att flödesbaserad kapacitetsallokering under den här perioden har bidragit till att elpriserna i södra Sverige närmat sig de höga tyska priserna, men eftersom vi bland annat inte vet vilken överföringskapacitet som hade funnits tillgänglig med den gamla metoden, kan vi inte säga detta med säkerhet.

– Men det ska också i sammanhanget sägas att vi säkerligen kommer att få perioder då den flödesbaserade kapacitetsallokeringen bidrar till att södra Sverige får lägre elpriser närmare de låga priserna i norra Sverige, och perioder där södra Sverige får högre elpriser närmare de tyska, säger Christian Holtz.

Sveriges två södra elområde följer de tyska elpriserna tydligt under onsdagen medan norra Sverige kommer undan den höga prisbilden. Priser i euro per megawattimme. Bild: Nord Pool

Kommer bli ännu värre när kylan kommer

Elmarknadsexperten Bengt Ekenstierna som länge kritiserat Flowbased anser att det är tydligt att metoden ökar elpriserna.

– Det har saluförts som att Flowbased skulle kunna minska elpriserna i södra Sverige men vi ser nu tydligt att det är precis tvärtom. Elområde 4 konvergerar i allt högre grad mot Tyskland. Vi har förvarnat för att det skulle komma en rekyl i elpriserna när vinterperioden kommer och där är vi nu, säger han till TN.

Hittills är medelpriset för de första 11 dagarna i december:

  • Elområde 1: 14 öre/kWh.
  • Elområde 2: 11 öre/kWh.
  • Elområde 3: 87 öre/kWh.
  • Elområde 4: 102 öre/kWh.

Och det kommer bara att bli värre, tror Bengt Ekenstierna.

Maxförbrukningen i det svenska elsystemet prognostiseras under onsdagen till omkring 21 000 megawatt medan topplasttimmen vintern 2023/2024 var på 25 200 megawatt den 16 januari mellan klockan 09.00-10.00.

– Vi kommer med andra ord att få se ännu högre priser framöver, säger Bengt Ekenstierna.

Uppdatering: Under torsdagen ökar elpriserna ännu mer. Vilket du kan läsa mer om i länken nedan.