DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ny prognos: Ljusning på arbetsmarknaden dröjer

Arbetsförmedlingens spår att arbetslösheten ska minska. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Det ljusnar på arbetsmarknaden, om än i en väldigt långsam takt.

För långtidsarbetslösa är läget fortsatt bistert.

Är det nu det vänder på arbetsmarknaden? Det spår i alla fall Arbetsförmedlingen i sin nya rapport om arbetsmarknadsutsikterna de kommande åren.

De senaste årens stigande arbetslöshet väntas plana ut under under första halvåret 2025, för att sedan minska gradvis fram till prognosperiodens slut 2026. I rena siffror innebär det en arbetslöshet i genomsnitt på 6,9 procent för 2025, för att falla tillbaka till 6,6 procent 2026.

– Det är en kombination, säger Emil Persson, analytiker vid Arbetsförmedlingen om varför inte arbetslösheten sjunker tillbaka snabbare.

– Dels är det sammansättningen av vilka som är arbetslösa, dels har konsumtionen inte tagit fart som vi och många andra trodde tidigare i höstas. Vi ser att antalet platsannonser inte ökat ännu och varseltalen är fortsatt höga.

Går åt fel håll

Långtidsarbetslösheten förväntas samtidigt gå åt motsatt håll och stiga även under 2025. Allra värst är situationen för de som varit utan arbete i två år eller mer. Här efterlyser Arbetsförmedlingen ytterligare stöd och arbetsnära insatser.

– Långtidsarbetslösheten är en stor utmaning. Vi ser att det är viktigt med förstärkt stöd och arbetsnära insatser som arbetsmarknadsutbildningar. Det är också genom praktikanställningar som gör att man kan bättra på sin yrkeserfarenhet.

Trots det utsatta läget på arbetsmarknaden finns dock fortsatt även det motsatta problemet, det vill säga arbetsgivare som har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens.

Har rekryteringsproblem

I den undersökning som nu Arbetsförmedlingen gjort lyfter majoriteten arbetsgivare, 6 av 10, att man har rekryteringsproblem, en utmaning som förväntas växa i takt med att konjunkturen stärks.

– I dag är det lågkonjunktur och något färre arbetsgivare som rekryterar. När det vänder så förväntar vi oss att fler arbetsgivare kommer att försöka rekrytera och då blir det ännu svårare för dem att hitta rätt kompetens. Under nästa högkonjunktur kan det här problemet förvärras.

Tobias Österberg/TT