DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Fler lockas till julbord – ”Viktig intäktskälla”

Bild: Johan Nilsson/TT

Fler äter julbord jämfört med föregående år. Dessutom blir vegetariska alternativ mer populära. Det visar en undersökning från Visita.

Under 2024 äter 37 procent julbord på restaurang, upp från 27 procent 2023. Vegetariska alternativ blir också mer populära, särskilt bland yngre, där 19 procent av 18–29-åringar föredrar vegetariskt.

Totalt väntas 5,5 miljoner julbord serveras på restauranger, med en omsättning på 4 miljarder kronor. Fler väljer även restaurangbesök som julklapp eller firande på julafton. Det är ett välkommet tillskottet till de annars ansträngda kalkylerna i besöksnäringen, menar Jonas Siljhammar, vd för Visita.

”Det är glädjande att se att intresset för att äta julbord på restaurang ökar. I tider när restaurangkonsumtionen annars minskar samtidigt som inköpskostnaderna stiger, är julborden en viktig intäktskälla för besöksnäringen, säger han i en skriftlig kommentar.

Fler äter julbord på restaurang – och fler efterfrågar vegetariskt