KLIMATOMSTÄLLNINGEN

SSAB efterlyser tydligare regler för stål i EU – ”Viktigt med jämna spelregler”

Agnes Borg, Head of EU Affairs på SSAB.

SSAB arbetar aktivt i Bryssel för att säkerställa att EU:s regelverk främjar konkurrenskraft och hållbarhet. ”Det handlar om att skapa tydliga strukturer för omställningen,” säger Agnes Borg, Head of EU Affairs på SSAB, till TN.

SSAB är på en omställningsresa mot fossilfri stålproduktion och målet är att i princip eliminera alla CO2-utsläpp från sin verksamhet till omkring år 2030. Sedan april 2023 har SSAB ett kontor i Bryssel med två medarbetare, däribland Agnes Borg, Head of EU Affairs på SSAB.

– Det är en väldigt stor omställning, och mycket av regelverken och förutsättningarna för industrin generellt sätts på EU-nivå. Därför är det viktigt att vara på plats i Bryssel, säger hon.

– Det är också viktigt att vara tidigt ute i processen. När vi är på plats underlättas dialogen med beslutsfattare, andra intressenter och organisationer som finns här.

”För oss är det viktigt med jämna spelregler”.

SSAB har sitt Brysselkontor på Sustainable Hub och delar lokaler med andra aktörer såsom Corporate Leaders Group Europe, ett nätverk som samlar företag som IKEA och Amazon, vilka strävar efter att uppnå netto noll koldioxidutsläpp till 2050.

– Att vara tidigt ute och aktiv i diskussionerna och tydligt visa våra behov och prioriteringar är viktigt. Det handlar om att skapa långsiktighet och en tydlig struktur för den industriella omställningen.

Agnes Borg menar att det finns en ökad tendens till protektionism och subventioner i andra delar av världen, och att EU därför måste stärka sin konkurrenskraft.

– För oss är det viktigt med jämna spelregler både på den inre marknaden och globalt.

– När man ser till diskussionerna om EU:s industripolicy och Clean Industrial Deal så finns en förhoppning om att det ramverket kommer att fokusera på att stärka konkurrenskraften samtidigt som vi ställer om.

En ny mandatperiod innebär också en ny EU-kommission, som återigen leds av Ursula von der Leyen. Hennes riktlinjer för mandatperioden har fokus på säkerhet och konkurrenskraft, efter stora satsningar på den europeiska gröna given. I sina så kallade mission letters lyfter hon fram att de flesta kommissionärerna ska arbeta med förenkling.

-- Det är bra att EU vill vara ambitiösa på hållbarhetsområdet, men det är också bra att man har insett att det finns en ganska hög administrativ regelbörda.

– Det finns ju mycket regler men samtidigt så finns det ju instrument som till exempel handeln med utsläppsrätter som fungerar väldigt bra.

”Det är företagen som ska ställa om, men ramverken sätts här på EU-nivå”.

Agnes Borg menar att den gröna omställningen har en central roll i EU:s konkurrenskraft.

– Det är företagen som ska ställa om, men ramverken sätts här på EU-nivå. För oss handlar det om att vara tydliga med vad vi vill se, det handlar bland annat om mer effektiva tillståndsprocesser, säker tillgång till fossilfri el och en fullt fungerande infrastruktur.

Hon menar också att det finns nya regelverk som snart ska träda i kraft som är bra för den europeiska stålindustrin förutsatt att de utformas och implementeras väl, däribland gränsjusteringsmekanismen för koldioxid vid import (CBAM), som är en del av EU:s klimatpaket Fit for 55. Förordningen innebär att utsläpp från vissa koldioxidintensiva varor som importeras till EU ska prissättas på samma sätt som varor producerade inom EU.

– Det är väldigt viktigt att detaljerna kring förordningen kommer på plats och att den blir effektiv, så att europeiska företag inte missgynnas vid export ut från EU till exempel. Vi tycker också att det är viktigt med ett ambitiöst klimatmål till 2040.

SSAB efterlyser också tydliga standarder och definitioner, särskilt för stål.

– Vi behöver fastställa definitioner kring vad som är, low emission steel och near zero emission steel. Det behövs för att skapa transparens och förtroende på marknaden samt även för att kunna underlätta handel på en global marknad.