DEN SVENSKA SÄKERHETEN
”Skogsnäringen viktig för den civila beredskapen”
Betydelsen av näringslivets engagemang i beredskapsfrågor är stor, skriver krönikören Viveka Beckeman.
På en middag i Bryssel nyligen berättade mitt brittiska bordssällskap Andrew att han hade laddat ner broschyren ”Om kriget eller krisen kommer” på engelska från MSB. Han var både imponerad över den svenska krigsberedskapen och irriterad över avsaknaden av motsvarande beredskap i det egna hemlandet. Mobiltelefonen med nedladdningen skickades runt middagsbordet och övriga européer var klart imponerade över den svenska framsyntheten och krisberedskapen.
Det ska medges att jag dessförinnan inte hade läst broschyren. Jag hade inte ens funderat på att bygga upp ett eget krisförråd där hemma. Men efter att ha läst den utmärkta skriften har jag numera fyra 10-liters dunkar fyllda med vatten, kontrollerat att det finns gas i grillen och satt upp resten av det jag borde förbereda på min digitala to-do-lista.
”För den civila beredskapen har skogsnäringen en viktig roll att spela.”
Tyvärr tror jag inte att min senfärdighet i det här avseendet är särskilt unik.
Även om krig, konflikter och effekterna av klimatkrisen gör sig ständigt påminda är vi nog många som inte gått från tanke till handling än, som ännu inte praktiskt förberett sig för när krisen kommer. Varken i privat- eller yrkeslivet.
Sverige som land har dock påbörjat en upprustning, både av den militära och den civila beredskapen. För den civila beredskapen har skogsnäringen en viktig roll att spela och det viktigaste vi kan göra är faktiskt att fortsätta att producera. 80 procent av det som tillverkas av skogsindustrin säljs utomlands och representerar över 10 procent av Sveriges handelsbalans. Det ger viktiga intäkter till landet.
”Förnybara förpackningar blir möjligen ännu viktigare i krig.”
Den råvara vi använder hämtar vi huvudsakligen från svenska skogar, vilket gör att vi kan fortsätta att bygga bostäder, skolor, sjukhus, lagerlokaler, broar, torn och mycket annat som behövs både i krig och fred, utan att vara beroende av främmande, ibland fientliga makter. Förnybara förpackningar blir möjligen ännu viktigare i krig då behovet att paketera och lagra mat liksom behovet av engångsförpackningar inom tex sjukvården lär öka.
Vi kommer även att behöva toalettpapper, blöjor och bindor. Alla dessa vardagsförnödenheter kan skogsindustrin fortsätta att producera även i krig, eftersom vi inte är beroende av andra länder för vår produktion. Det är en styrka vi har i Sverige som vi måste värna.
Därför är det viktigaste skogsindustrin kan göra i krig att fortsätta att hålla sina produktionsanläggningar igång. Då kan vi även fortsätta att värma alla de tusentals hus och industrier runt om i Sverige som idag värms av industrins restströmmar och spillvärme.
”Betydelsen av näringslivets engagemang i dessa frågor är stor.”
Infrastruktur är ett annat område där skogsindustrin spelar en viktig roll. Sveriges skogsägare är väldigt stora väghållare. Så länge de brukar sina skogar kommer de fortsätta att underhålla de 200.000 kilometer skogsbilvägar som finns runt om i landet. Vägar som oftast går där inga andra vägar finns. Vägar som kan användas både av militärer och civila, i krig och fred.
Runt om i Sverige finns också ett stort antal skogsmaskiner som körs av välutbildade förare. Deras främsta uppgift är såklart att förse industrin med virke, men de kan också hyras in av försvaret för att röja till exempel ledningsgator om vårt elnät skulle slås ut.
I översynen av den svenska krigsberedskapen är det viktigt att inte glömma bort att, utöver stridsvagnar och cybersoldater, behövs pengar och varor både till upprustning och för att vi ska kunna fortsätta att leva i Sverige. Vanliga familjer kommer också att behöva fortsätta att tjäna pengar för att klara sin försörjning och då är det tryggt att ha en skogsindustri som betalar ut lön till 140 000 svenskar runt om i Sverige och som ger viktiga skatteintäkter så att kommunerna även i krigstid kan hålla skolor och äldreboenden i gång.
2025 inleds i en allvarlig tid med behov av en stark svenska krisberedskap. Det kräver insatser från aktörer på alla nivåer. Betydelsen av näringslivets engagemang i dessa frågor är stor. Jag själv ser emot att, tillsammans med andra aktörer både inom och utanför branschen, jobba för svensk skogsindustris fortsatta bidrag till beredskap, välfärd och trygghet i hela landet.
Och på det personliga planet har jag såklart gett mig själv i uppgift att se över och fylla på krislagret där hemma.
Om krönikören
Viveka Beckeman är vd på Skogsindustrierna.