DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID

Företagare varnar för kortare arbetstid: ”Allt kommer att bli dyrare”

Niklas Larsson, vd på Elektroproduktion, menar att bostäder och offentliga lokaler kommer bli dyrare vid en lagstiftad arbetstidsförkortning. Bild: Mostphotos, Mats Persson

Hälften av företagen med över 100 anställda ser behov av att flytta verksamheten utomlands om det införs en lagstadgad arbetstidsförkortning, visar en undersökning från Teknikföretagen. TN har pratat med flera upprörda företagare. ”Det är åt helvete”, säger Niklas Larsson, vd på Elektroproduktion.

På arbetsgivarsidan finns en stor oro över vad en lagstiftad 35-timmarsvecka med bibehållen lön skulle innebära. I en medlemsundersökning från Teknikföretagen svarade hälften av de 497 företag som deltog att deras internationella konkurrenskraft skulle äventyras. Dessutom svarade hälften av företagen med minst 100 anställda att de ser behov av att flytta verksamheten utomlands om förslaget genomförs.

En av företagarna som är orolig för vad en lagstiftad arbetstidsförkortning skulle innebära för konkurrenskraften är Anders Hultmark, grundare och numera ordförande i Provexa Ytbehandling, som har 100 anställda på sina anläggningar i Göteborg och Anderstorp.

– Tar man bort ett antal arbetstimmar från de anställda ökar kraven på att rationalisera. Är man då redan ett konkurrensutsatt och effektivt företag, vilket vi anser oss vara, då måste vi anställa mer folk, säger han och fortsätter:

Anders Hultmark, grundare av Provexa. Bild: Privat

– Och anställer vi fler är vi tvungna att höja våra priser. Då är det bara att hoppas att våra kunder fortsätter att köpa från oss och inte väljer utlandet i stället.

För Provexa är det på kort sikt inte aktuellt att flytta verksamheten utomlands, eftersom de idag inte har någon verksamhet utanför Sveriges gränser. På lång sikt säger dock Anders Hultmark att det kan bli aktuellt om förutsättningarna för att vara konkurrenskraftiga i Sverige saknas. Han varnar också för att större företag som redan är etablerade utomlands kan komma att lämna Sverige.

– Jag tror definitivt att man kommer att kunna se en flytt från de stora företagen till andra platser där de är mer konkurrenskraftiga, säger han.

”Folk behöver mer pengar i plånboken”

Anders Hultmark är serieentreprenör och har utöver Provexa grundat nio andra bolag. Han har dessutom jobbat för både Jan Stenbeck i Kinnevik och på den amerikanska jätten Mars. Efter 40 år som företagsledare med ansvar över sina anställdas välmående tror han inte att arbetstiden är det bästa sätt att förbättra folks hälsa.

– Man måste ställa sig frågan vad syftet är med en arbetstidsförkortning? Kan man bevisa att människor mår mycket bättre och är gladare och ännu mer effektiva på jobbet med en arbetstidsförkortning? Jag tror tyvärr inte ett dugg på det, utan vad folk behöver är mer pengar i plånboken. Och det får de genom höjda löner eller skattesänkningar, säger han.

Han menar att en bra ledare ser till att folk mår bra och trivs på jobbet.

– Det ligger i sakens natur att vi ledare vill att de anställda mår bra. Min samlade bedömning är att folk generellt sett trivs på jobbet, åtminstone i privat sektor, säger han.

Anders Hultmark menar att den svenska modellen har tjänat Sverige väl, och att det vore ett misstag att lagstifta om sådant som ligger på arbetsmarknadens parters bord.

– Vi har en stor fördel i Sverige i och med att facken och arbetsgivarna har en förmåga att komma överens och hitta en bra balans med väldigt förnuftiga kollektivavtal, vilket funkat bra i många år. Varför ska man då lagstifta och ta bort något som fungerar?

Allt kommer att bli dyrare

En annan företagare som tycker att det är dumt att rubba den svenska modellen är Niklas Larsson. Han är vd på Elektroproduktion i Löddeköpinge, som tillverkar ställverk och elcentraler.

– Det är åt helvete! Det man inte förstår är att allting kommer att bli dyrare. Det kommer öka kostnaderna med minst 6–7 procent på färdig produkt, men troligtvis ännu dyrare eftersom man inte kommer ha samma nyttjande av lokaler och maskiner, säger han.

Niklas Larsson, vd på Elektroproduktion. Bild: Mats Persson

Han varnar för att det kommer slå hårt mot exempelvis byggbranschen.

– Vi jobbar mycket mot entreprenadvärlden, och kommer vi att behöva höja priserna måste entreprenaderna också göra det. Då kommer bostäder och offentliga lokaler också att bli dyrare, sådant som betalas med skattemedel, säger Niklas Larsson.