DET SVENSKA SKATTETRYCKET
Nya expertskatten: Så ska Sverige locka utländsk spetskompetens
Regeringen vill nu ändra expertskatten och FoU-avdraget så att svenska företag lättare kan attrahera utländsk spetskompetens. Näringslivet jublar. ”Kommer att bli en succé”, säger Anders Persson på Innovationsföretagen.
Nyligen presenterades utredningen Skatteincitament för forskning och utveckling där nya förändringar kring både FoU-avdraget och expertskatten lanserades. Utredningen välkomnas av näringslivsföreträdare som menar att det är ett viktigt steg framåt för de svenska företagen.
– Vi har väldigt höga skatter på arbete i Sverige och det är just det här som både expertskatten och FoU-avdraget försöker komma åt, säger Katarina Bartels, skattejurist på Svenskt Näringsliv.
– Då de svenska företagen konkurrerar om kompetens globalt är det helt avgörande att det finns möjligheter för dem att lyckas.
”Kan underlätta för svenska arbetsgivare att rekrytera utländsk nyckelkompetens”.
Utredningen om skatteincitament för FoU och expertskatt har presenterats.
Näringslivet ser positivt på förslagen som underlättar för svenska företag.
Näringslivet står för majoriteten av FoU-finansieringen i Sverige.
FoU-avdraget ska förenklas genom att ta bort vissa krav, vilket företag ser som ett rättssäkert och förutsebart initiativ.
Expertskatten innebär att utländska experter kan ta del av nedsatt skatt under en period efter att de kommer till Sverige. I den nya utredningen presenteras en rad ändringar av expertskatten, bland annat att expertskatten höjs till 30 procent av lönen samt att kravet på betydande rekryteringssvårigheter i Sverige tas bort.
– Även om expertskatten i sig inte omfattar många individer så är det ett viktigt verktyg för att företagen ska kunna rekrytera nyckelkompetens som finns globalt.
– Nu kommer även lönenivån för att omfattas av expertskatten att sänkas vilket innebär att fler kommer att kunna omfattas. Det här kan förhoppningsvis bidra till att underlätta för svenska arbetsgivare att rekrytera utländsk nyckelkompetens.
Även på branschorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM), välkomnas utredningens förslag om expertskatten.
– Kompetensförsörjningen är en avgörande fråga för industrin. Många av våra medlemmar vill växa men hittar inte den personal som behövs för att kunna bidra till teknikutvecklingen och den gröna omställningen. Att regeringen ser över expertskatten är viktigt för stora delar av Sveriges industri, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM, i en kommentar.
”Avgörande att de skattemässiga incitament som erbjuds svenska företag fungerar väl”.
Det så kallade FoU-avdraget är ett skatteincitament som ska ge bättre förutsättningar för investeringar i Forskning och utveckling (FoU). I korthet innebär reglerna att arbetsgivare har rätt till ett avdrag vid beräkningen av arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med FoU. Näringslivet står för över 70 procent av den totala finansieringen av FoU i Sverige. Bara under 2022 uppgick företagens investeringar 140 miljarder kronor. I utredningen föreslås bland annat att kravet på att arbetet med FoU måste ske systematiskt samt att utvecklingsarbetet måste bygga på forskningsresultat tas bort, vilket kommer att underlätta för många företag som vill ansöka om FoU-avdrag, konstaterar Katarina Bartels.
– Det är avgörande att de skattemässiga incitament som erbjuds svenska företag fungerar väl, så att de kan hävda sig i den internationella konkurrensen. Vi ser att utredningen innehåller många förslag som leder till att regelverket blir mer rättssäkert, förutsebart och konkurrenskraftigt, säger hon.
Anders Persson är chef för strategisk utveckling och internationella frågor på Innovationsföretagen. Han berättar att många av branschorganisationens medlemsföretag har upplevt stora problem med FoU-avdraget. Det handlar ofta om svårigheten att få Skatteverket att förstå hur FoU bedrivs och att det resulterat i en orimligt krävande administrativ börda.
– Våra medlemsföretag är kunskapsintensiva tjänsteföretag som på olika sätt jobbar åt industrin och åt det offentliga med att utveckla nya varor och tjänster. Ska våra företag kunna konkurrera globalt så är det viktigt med möjligheter som expertskatt och FoU-avdrag för att kunna rekrytera forskare, utvecklare och internationella talanger.
”Genomförs utredningens förslag så kommer det bli en succé”.
– Det i sin tur skapar också incitament för att företagen ska våga satsa på egen forskning och utveckling. För det genererar sedan jobb, investeringar och intäkter i nästa led som näringslivet och samhället får ta del av.
Dessutom har många företag haft svårt att veta om de har rätt till avdrag eller inte. I värsta fall har Skatteverkets restriktiva tolkning inneburit att de i ett senare skede kan bli nekade och då behöva betala tillbaka pengarna retroaktivt, berättar han.
– Det blir alldeles för rättsosäkert och det leder ju till att man då inte begär avdrag. Och forskningsinvesteringar går förlorade.
– FoU-avdraget är en främjande åtgärd, vars syfte är att öka FoU- investeringarna. Det får inte bli rättsosäkert eller en skatterisk för företaget. Ska forskningsinvesteringarna totalt öka i Sverige så behöver vi den här typen av attraktiva incitament. Men vi har ju haft företag som har drivit rättsprocesser och investerat miljontals kronor, bara för att i slutändan ändå förlora.
Han välkomnar utredningens förslag och menar att det nu är dags att regeringen skyndsamt tar frågan vidare.
– Det går att sammanfatta rätt enkelt. Genomförs utredningens förslag så kommer det bli en succé, gör det inte det så riskerar många företag att råka illa ut, säger han.