ELKRISEN
Avslöjar: Skyllde kärnkraftsnedläggning på bränslebrist – ”Fick ingen förfrågan”
Regeringen i Tyskland har bland annat skyllt kärnkraftsnedläggningen på att bränslestavar inte kunde levereras. Men Westinghouse Sverige, som förser stora delar av Europas kärnkraftsindustri med bränsle, har inte fått någon förfrågan om leverans, bekräftar företagets vd Aziz Dag för TN.
I en intervju med Tidningen Näringslivet kunde den granskande journalisten Daniel Graeber för ungefär ett år sedan berätta hur det gick till när vice förbundskansler Robert Habecks (De Gröna) underordnade förfalskat dokument och expertutlåtanden för att påstå att de sista tre tyska kärnkraftsreaktorerna inte var säkra nog att fortsätta köras – så att de i stället kunde läggas ner. Detta, enligt Graeber, fullt medvetna om att det skulle innebära säkerhetsrisker, högre elpriser och ökade utsläpp i elsystemet.
Nedläggningen försökte, enligt Graeber, först försvaras med att de sista tre reaktorerna inte var säkra att köra – vilket visade sig vara fel när driftstiden till slut förlängdes över vintern. Därefter påstods det att bränslestavar inte kunde levereras, enligt Graeber.
I Västerås finns dock Westinghouse Sverige som licenserar och tillverkar kärnbränsle och styrstavar till kokvattenreaktorer (BWR), tryckvattenreaktorer (PWR) samt VVER (Vodo-Vodyanoi Energetichesky Reactors). Fabriken är den enda i världen som tillverkar alla tre bränsletyper, och dessutom olika modeller av varje bränsletyp.
Westinghouse Sverige har haft en mycket viktig roll i att hjälpa kärnkraftsindustrin runtom i Europa med bränsle under Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Inte minst har man hjälpt Ukrainas egen kärnkraft.
TN kontaktar Aziz Dag, vd på Westinghouse Sverige, och frågar om det inkom några förfrågningar om bränsle från de tyska kärnkraftverken. Det visar sig att det inte kommit in några sådana förfrågningar.
– Westinghouse hade inget utbyte med Tyskland angående fortsatt verksamhet, säger han till TN.
Han påpekar dock att man gärna skulle hjälpa landet om det blir aktuellt i framtiden.
– Vi kan och är villiga att leverera kärnbränsle om situationen förändras. Westinghouse levererade till minst 50 procent av den tyska marknaden innan stoppet, säger han.
TN skrev nyligen om möjligheten för Tyskland att återstarta delar av sin kärnkraftsflotta både snabbt och billigt. Totalt bedöms nio av de nedlagda reaktorerna vara ekonomiskt och tekniskt rationella att återstarta.
Kostnaden och tiden det tar att genomföra varierar beroende på hur långt man kommit i avvecklingen av respektive reaktor. Därutöver finns betydligt fler sajter med lämplig infrastruktur som kan stödja nya reaktorer och därmed minska tid och kostnader vid nybyggnation.