RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Storbanker oeniga om räntesänkningar
Nordea tror på ytterligare två räntesänkningar i år. Handelsbanken bedömer att Riksbanken nöjer sig med en sänkning.
Detta enligt bankernas nya konjukturrapporter.
Nordea målar upp en allt ljusare bild för svenska hushåll även om en politisk osäkerhet i flera länder, bland annat USA, kan komma att få påverkan även för svensk ekonomi. Bedömningen är dock en mjuklandning för de svenska hushållen efter en tuff period.
"Det är först nu som räntorna sjunker mer påtagligt mot hushåll och företag. Lägre räntor bidrar till att tillväxtutsikterna i Sverige är bättre än i många andra länder", säger bankens chefsekonom Annika Winsth enligt ett pressmeddelande.
Bankens bedömning är att Riksbanken nu ska genomföra ytterligare två räntesänkningar innan sommaren, vilket skulle innebära en styrränta på 2,00 procent. Detta då inflationen utifrån KPIF-måttet kommer att vara fortsatt låg, 1,8 procent i årsgenomsnitt, vilket är under Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.
Mera försiktig
Handelsbanken är däremot mera försiktig och tror på en till sänkning i år, sedan är det stopp. Detta samtidigt som banken sänker prognosen för den svenska tillväxten och varnar för risken för en ny inflationsvåg även om banken bedömer att den svenska ekonomin väntas återhämta sig i år.
Båda bankerna bedömer dock att hushållens köpkraft kommer att stärkas under året.
”Vi räknar med att hushållen kommer spara lite mer av sina inkomster än innan ränteuppgången men den starka inkomstutvecklingen ger ändå utrymme för en tydlig konsumtionsuppgång i år”, säger Christina Nyman, enligt ett pressmeddelande.
"Över krönet"
Nordea i sin tur ser att svensk ekonomi nu kommit "över krönet" och exempelvis arbetslösheten stannar på 8,4 procent för att sjunka kommande år.
När det gäller bostadsmarknaden ser båda tydliga tecken på en återhämtning. Handelsbanken tror på en ökning på 6 procent för bostadspriserna jämfört med i fjol för att sedan fortsätta att stiga 2026–27.
Nordea bedömer dock samtidigt inte att priserna kommer att komma tillbaka till samma nivåer som under 2022–23.
"I flera avseenden har de senaste årens inflations- och räntechock haft större negativa konsekvenser på ekonomin än pandemin", skriver banken.
Joakim Goksör/TT
Tobias Österberg/TT