REGELKRÅNGLET
Kravet: Företag tvingas bli bank – ”Eliminerar hel bransch”
För att komma till rätta med den höga skuldsättningen kräver regeringen att även aktörer som hjälper konsumenter att jämföra lån måste skaffa banktillstånd. Kreditförmedlaren Lendo är ett av företagen som drabbas. ”Förslaget är felriktat”, säger vd:n Mikaela Grännby till TN.
Med förslaget ” Stärkt konsumentskydd på kreditmarknaden” vill regeringen komma till rätta med den växande skuldsättningen.
Siffror från Kronofogden visar att det i år har kommit in över 670 000 ansökningar om betalningsföreläggande, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med motsvarande period förra året.
Regeringen föreslår åtgärder för att stärka konsumentskyddet på kreditmarknaden.
Kronofogden rapporterar en ökning av betalningsförelägganden med 11 procent.
Snabblåneföretagen, riktade mot unga med låga inkomster, är särskilt kritiserade.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) betonar behovet av åtgärder mot dessa företag.
Mikaela Grännby, vd på Lendo, kritiserar förslaget för att även påverka kreditförmedlarnas roll.
Roslana Cederhage från SweFinTech varnar för negativa effekter på konkurrensen inom branschen.
”Få stopp på rovdriften”
En stor andel av dessa (betalningsföreläggande) är från konsumtionslån från så kallade snabblåneföretag med en högre ränta än de traditionella bankerna.
Det är också mot just snabblåneföretagen som regeringen riktar udden mot i förslaget.
”Snabblåneföretagens låntagare utgörs i hög omfattning av unga människor med låga inkomster. Nära hälften av låntagare med en inkomst under 15 000 kronor före skatt har lån hos snabblåneföretagen”, skriver regeringen i förslaget.
"Vi måste få stopp på rovdriften på de mest utsatta", kommenterar finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
En huvudåtgärd i regeringens förslag är att snabblåneföretag måste skaffa ett banktillstånd för att bedriva verksamhet.
Ett banktillstånd ställer bland annat hårdare krav på ett större eget kapital för att hantera risk.
”Förlorar oberoendet”
Men som förslaget är utformat måste även företag som sysslar med kreditförmedling skaffa ett banktillstånd.
– Vi stöttar regeringens ambition att stärka konsumentskyddet. Men vi menar att det här förslaget är felriktat eftersom kreditförmedlare hjälper konsumenter att jämföra lån och krediter. Vi ger inte ut egna lån utan samarbetar med banker och kreditgivare, säger Mikaela Grännby, vd på kreditförmedlingsföretaget Lendo.
Om kreditförmedlarna tvingas skaffa ett banktillstånd och även ägna sig åt inlåning innebär det en solklar intressekonflikt, menar hon.
– Vi som förmedlare ska på ett transparent och enkelt sätt visa på olika alternativ för konsumenten. Om vi själva ska behöva bli bank och erbjuda lån så förlorar vi vårt oberoende mot kunden.
Mikaela Grännby menar att regeringens förslag om att även kreditförmedlare måste ha banktillstånd drabbar konkurrensen.
– Regeringen vill att vi ska skaffa ett banktillstånd som vi inte bett om. Det innebär snarare att konsumenternas möjlighet att konkurrensutsätta den här marknaden försvinner, fortsätter Mikael Grännby.
Regeringens förslag skulle också gå tvärs emot det nya konsumentkreditdirektiv (CCD2) som EU tagit fram och som nu implementeras i svensk lag.
– EU:s direktiv innebär ett antal gemensamma minimikrav för hela EU. Det är märkligt att regeringen väljer att förbise det och i stället tar fram en egen lösning. Risken är att man på det här sättet stärker bankmonopolet, fortsätter hon.
Lendos process sker digitalt. Kunder som vill låna pengar ansöker via Lendo om en kreditjämförelse från de drygt 60 långivare som Lendo samarbetar med.
– Sedan görs en kreditupplysning på kunden som därefter får ett digitalt kostnadsfritt erbjudande av kreditgivarna, säger Mikaela Grännby.
”Eliminera en hel branch”
Branschorganisationen Swedish Fintech association menar att förslaget kommer att eliminera en hel bransch om alla ska behöva bli kreditinstitut.
– Förslaget kommer att eliminera en hel bransch om alla ska behöva bli kreditinstitut. Det hämmar konkurrens och innovation samt försvagar konsumentens ställning eftersom valfriheten begränsas och möjligheten att enkelt jämföra lån försvinner, säger Roslana Cederhage, generalsekreterare på SweFinTech.
Hon är även orolig för att regeringen verkar vilja gå sin egen väg tvärs emot det liggande EU-direktivet.
– Vi är för harmonisering av konsumentkreditreglerna på EU-nivå och är således oroliga över Finansdepartementets förslag (promemorian) som avviker från konsumentkreditdirektivet (CCD2).
Sverige har idag den tredje högsta skuldsättningsgraden i Europa enligt SCB.