FRIHANDELNS FRAMTID
Expert: Tullar mot EU på väg – så kan företag förbereda sig
På bara några veckor har USA tvärt bytt riktning i den internationella handeln. För svenska företag innebär den nya verkligheten utmaningar – och möjligheter. Det säger den Washingtonbaserade handelsexperten Erik Brattberg till TN.
En chockeffekt. Så beskriver Erik Brattberg, expert på transatlantiska relationer, Trumps strategi under de första veckorna sedan återkomsten till Vita huset. Rekordmånga presidentordrar, kontroversiella utspel och oväntade drag har präglat rivstarten.
– Det är verkligen annorlunda jämfört med 2017 när han tillträdde första gången. Nu är det tydligt att man är mycket mer välorganiserade, mycket mer disciplinerade och med en mycket tydligare policyagenda. Och den har man verkligen börjat leverera på, säger han.
AI-sammanfattning
Erik Brattberg, expert på transatlantiska relationer, beskriver Trumps strategi som en chockeffekt med många presidentordrar och oväntade drag.
Planen är att skapa handlingsutrymme och knyta politiska avtal.
Den stora frågan är hur höga tullarna kommer att bli mot EU.
Europeiska företag bör strategiskt förbereda sig för tullar och geopolitiska förändringar.
Trumps hållning mot Kina är konsekvent, men hans utrikespolitik förblir oklar, enligt Erik Brattberg.
Erik Brattberg är en veteran i det politiska spelet Washington. Med en bakgrund på bland annat Utrikespolitiska Institutet, tankesmedjan Atlantic Council och partner på konsultgruppen Albright Stonebridge Group, bestämde han sig nyligen för att starta egen firma. Sedan februari driver han tillsammans med Mark Brzezinski, tidigare amerikansk ambassadör i Sverige, Brzezinski Global Strategies.
Trump om EU-tullar: ”Absolut”
För svensk del har de aviserade tullhoten fått störst uppmärksamhet. Den nytillträdde presidenten lovade att införa 25-procentiga tullar mot Mexiko och Kanada, något som sedermera sköts upp i trettio dagar, men den tioprocentiga tullhöjningen mot Kina ligger kvar.
Nyligen skrev den amerikanske presidenten under en order om tullar på 25 procent på import av stål och aluminium, som ska träda i kraft i mars. Trump har också skrivit under ett beslut om att införa strafftullar mot länder som tar ut tullar på amerikanska varor, men tidpunkt eller storlek är ännu oklart.
EU lär stå på tur för tullar framöver.
– Ska jag införa tullar på Europeiska unionen? Vill du ha det sanningsenliga svaret eller ska jag ge dig ett politiskt svar? Absolut, absolut, sade Donald Trump till reportrar i Vita huset i början av februari.
När Trumps nominering till handelsminister, Jamieson Greer, nyligen frågades ut i ett senatsförhör förtydligade han administrationens inställning:
– Handelspolitiken kan spela en viktig roll för att säkerställa att vi har den ekonomiska trygghet som leder till en stark nationell säkerhet. Jag är övertygad om att vi har en relativt kort tid på oss för att omstrukturera det internationella handelssystemet för att bättre tjäna USA:s intressen.
Än så länge är Trumpadministrationens agerande en del av en förhandlingsstrategi, enligt Erik Brattberg. Målet är att skapa handlingsutrymme och därefter knyta politiska avtal.
– Däremot tror jag att han kommer att ta till tullar. Han har alltid varit tydlig med att han verkligen tror på tullar och inte bara betraktar det som ett sätt att förhandla. Han ser på tullar som ett sätt att skapa intäkter för staten och kunna betala för inhemska skattesänkningar.
Han fortsätter:
– EU behöver ställa in sig på att ta till egna tullar mot USA. Där har EU, som världens största handelsblock, en del manöverutrymme. Det kan skada den amerikanska ekonomin. Samtidigt behöver EU förbereda sig på att knyta någon form av politisk deal med USA, exempelvis kring försvarsmateriell eller jordbruksprodukter. På så sätt kan man undvika de värsta tullarna.
”Jag tror att det kommer komma oavsett vad. Frågan är bara hur höga de blir.”
Kritiken mot Trumps tullpolitik har varit massiv. Ekonomer varnar för stigande inflation, stora och små amerikanska företag vittnar om tuffare villkor och även inom Republikanerna hörs från vissa håll kritik.
”Tullar är helt enkelt skatter. En gång i tiden stod de konservativa enade mot nya skatter. Att beskatta handeln kommer att innebära mindre handel och högre priser”, skriver Rand Paul, senator från Kentucky, på X.
Erik Brattberg instämmer i att tullarna innebär ett högt spel för presidenten.
– Trump vill leverera en stark amerikansk ekonomi och det vill han göra genom framför allt att avreglera och öka den inhemska energiproduktionen. Det är klart att tullar är en risk som riskerar att få långsiktiga konsekvenser och drabba den kortsiktiga utvecklingen på börsen, vilket är något som han bryr sig mycket om. Jag tror ändå att han är konsekvent i hur han ser på behovet av tullar. Jag tror att det kommer komma oavsett vad. Frågan är bara hur höga de blir, säger Erik Brattberg.
Tullar mot EU är att vänta, med andra ord. Men hur ska företag förbereda sig på denna nya verklighet? Erik Brattberg ser såväl ekonomiska som geopolitiska utmaningar – och möjligheter. Först och främst behöver europeiska företag fundera över hur de kommunicerar i USA.
– Givetvis ska företag inte kompromissa med sina värderingar, men kanske ska de lägga tonvikten på hur svenska företag kan bidra med ökad effektivisering eller teknologisk kompetens. Det är också viktigt att följa hur de incitament som infördes av Biden, exempelvis Inflation Reduction Act, utvecklas.
– Parallellt med en mer turbulent handelsrelation behöver EU ställa in sig på att USA kommer att försöka trycka tillbaka EU:s regleringar på teknologiområdet och det digitala området.
Rådet: Strunta i retoriken – tänk strategiskt
Om Trumps syn på tullar har varit konsekvent över decennier, är hans geopolitiska inställning betydligt otydligare. I presidentens installationstal lös utrikespolitiken med sin frånvaro. Tänk strategiskt och fokusera inte bara på den hårda retoriken, lyder Erik Brattbergs råd till europeiska företag som handlar med USA.
– Han omger sig med personer som har en hökaktig inställning till Kina och de lär sätta press på att EU ska minska sin egen ekonomiska verksamhet med Kina. När det gäller Ukraina har signalerna hittills varit förvånansvärt lovande. Han har signalerat ett fortsatt stöd till Ukraina och behovet av att öka de ekonomiska påtryckningarna mot Ryssland i form av ökade ekonomiska sanktioner potentiellt. Hur den konflikten hanteras och eventuellt löses kommer att få enorma effekter för europeisk säkerhet, för NATO och såklart även för Sverige. Det blir väldigt viktigt att följa, avslutar Erik Brattberg.