DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Ukrainska Marta fick jobb i Sverige tack vare ny lag – ”Så jäkla bra”

”Mitt mål är att bli farmaceut och jobba på ett svenskt apotek och det kämpar jag hårt för”, säger Marta Hudym. Bild: Adam Ihse/TT

Ukrainska Marta Hudym flydde till Sverige efter Rysslands fullskaliga invasion. Här är hennes kompetens som farmaceut starkt eftertraktad och tack vare etableringsjobben har hon fått anställning samtidigt som hon lär sig svenska och blir validerad. ”För oss är det här en stor möjlighet”, säger arbetsgivaren Maja Holm.

– Fajten om legitimerade farmaceuter är hård i Sverige. Vi tittar ständigt på vad vi kan göra för de vakanser vi har just nu men också för den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Maja Holm, ansvarig för etableringsjobb på Kronans Apotek.

Anställningsformen etableringsjobb startade för drygt ett år sedan. Regeringen avsatte då pengar för 1 000 etableringsjobb för 2024. Men vid årets slut var det bara drygt 30 personer som hade ett etableringsjobb. Tretton av dem finns på Kronans Apotek som nu har ytterligare fem personer på väg in enligt samma upplägg.

– Så jäkla bra – det är min sammanfattande känsla för hela det här projektet. Kandidaterna är helt otroliga! Jag får energi för en vecka genom att prata med en av dem, och apotekscheferna är så nöjda och glada. Det är gåshud flera gånger i veckan, säger Maja Holm.

Blickar allt mer utanför EU

Tidigare när Kronans Apotek har sökt farmaceuter utanför Sverige har de främst rekryterat inom EU. Eftersom dessa personers legitimation gäller automatiskt i Sverige kan de börja jobba så snart de har lärt sig svenska på en viss nivå. Men de blir ofta inte så långvariga, enligt Maja Holm.

– Många av dem kommer från stora städer i centrala Europa och är inte beredda på vad det innebär att bo och jobba på landsbygden i Sverige, som vanligtvis är där de hamnar.

”Jag ser det som att det blir ett utbyte. Det är inte bara att Marta som kommer hit utan vi får en ny kollega i arbetsteamet, som lär oss om Ukraina och hur det fungerar där”, säger Madeleine Tuzinovic. Bild: Adam Ihse/TT

Så nu har Kronans Apotek svängt över till att rekrytera mer från länder utanför EU. Maja Holm är den som driver etableringsjobben inom Kronans Apotek och stöttar apotekscheferna med det praktiska.

Farmaceuter som kommer från länder utanför EU måste förutom språkkravet också gå igenom en gedigen process för att få en svensk legitimation. Antingen behöver de ett och ett halvt års heltidsstudier på en kompletteringsutbildning vid Uppsala eller Göteborgs universitet. Eller så gör de ett omfattande kunskapsprov som bevisar motsvarande kompetens.

Gedigen utbildning

Anställda via etableringsjobb får en del av lönen från sin arbetsgivare och den andra delen från staten, upp till kollektivavtalsenligt lön. De får vara på apoteksmiljön samtidigt som de får en stabil lön och har rätt att studera svenska och till kunskapsprovet på arbetstid.

En av dem som har ett etableringsjobb på Kronans Apotek är Marta Hudym som kom som flykting från Ukraina i mars 2022. I sitt hemland hade hon utbildat sig till apotekare i drygt fem år på universitetet och därefter jobbat lika många år som farmaceut på ett apotek. Men trots den gedigna erfarenheten fick hon sätta sig på skolbänken igen, först för att lära sig svenska.

– Det här är ett land med andra traditioner och ett annat språk. När jag kom till Sverige pratade jag bara engelska men jag inser att språket är viktigt och tränar varje dag för att bli bättre på svenska. Mitt mål är att bli farmaceut och jobba på ett svenskt apotek och det kämpar jag hårt för, säger hon.

Språket centralt

Efter ett flertal SFI-kurser talar och förstår hon svenska hyfsat. Men det räcker inte för att få jobba som farmaceut eftersom hon kommer från ett land utanför EU. Hon måste också klara omfattande kunskapsprov inom bland annat farmakologi, biologi och kemi.

– Jag vet att jag behöver fortsätta att lära mig språket och samtidigt klara kunskapsprovet. Även om jag kan all farmakologi på mitt språk, måste jag nu kunna det på svenska också, säger Marta Hudym.

Själva jobbet är inte särskilt annorlunda jämfört med Ukraina. Mediciner har olika namn och det skiljer vilka mediciner som är receptbelagda och inte, men det tycker hon inte är så svårt att lära sig. Dessutom har hon med sig en bredare och längre utbildning än den som svenska farmaceuter har.

När Kronas Apotek förra våren annonserade efter farmaceuter betonades att även den med en utbildning från utlandet var välkommen att söka. Det gjorde Marta Hudym, och blev kallad till intervju. Först träffade hon Maja Holm, som i sin tur tog kontakt med Madeleine Tuzinovic som driver två apotek i Uddevalla.

– När Maja och hennes gäng kontaktade mig och frågade hur jag såg på den här möjligheten tänkte jag att det här kan bli hur spännande som helst. Jag tackade ja direkt, säger Madeleine Tuzinovic.

Klickade direkt

Och när hon sedan träffade Marta Hudym för en intervju fick hon en bra känsla direkt.

– Hon var så himla härlig. Lätt till skratt och samtidigt ett starkt driv framåt. Jag tänkte att ”varför ska jag hindra hennes fantastiska resa?”. Med en sådan kämpaglöd fungerar jag bara som stödhjul.

I september 2024 började Marta Hudym på Kronans Apotek i Östra torp utanför Uddevalla. Hon är på apoteket på halvtid, och den andra halvan studerar hon svenska och farmakologi. Det ekonomiska stödet från staten är A och O, enligt Madeleine Tuzinovic.

– Att ha en person anställd på heltid som bara är på jobbet hälften av tiden är det få arbetsgivare som får ihop ekonomiskt.

Marta Hudym lär sig av kollegorna. Här tillsammans med chefen Madeleine Tuzinovic. Bild: Adam Ihse/TT

På apoteket är Marta Hudym mestadels en person som observerar och lär sig av den som ger råd till kunderna. Samtidigt som det bättrar på svenskan lär hon sig hur personalen hanterar rådgivning och kommunicerar med kunderna. Men stundtals ger hon själv råd till kunder eller står i kassan och tar betalt.

– Hon har redan gedigen erfarenhet av alla de bitar vi gör idag i Sverige, rådgivning, recepthantering och annat, och det är intressant att höra hur de jobbar i Ukraina. Hon är hur duktig som helst och vill göra mycket, men det är inget vi förväntar oss. Hon ska också ha tid att studera, säger Madeleine Tuzinovic.

”Bra möjlighet”

Marta Hudym trivs med sitt jobb och tycker att det fungerar bra.

– Det här är en bra möjlighet för mig och jag är glad att både få studera och arbeta. Jag lär mig mycket och Madeleine och mina kollegor hjälper mig hela tiden, säger hon.

Men allt handlar inte om jobbet. Det blir många roliga stunder och ger mycket för alla som jobbar på apoteket personligen att diskutera de olika ländernas kulturer och språkliga uttryck, till exempel.

– Jag ser det som att det blir ett utbyte. Det är inte bara att Marta som kommer hit utan vi får en ny kollega i arbetsteamet, som lär oss om Ukraina och hur det fungerar där, säger Madeleine Tuzinovic.

Det är inte bara bland kollegorna som Marta Hudym är omtyckt. Många kunder tycker att det är intressant att träffa någon som har lämnat kriget i Ukraina.

– De får en helt annan förståelse för varför hon inte kan språket fullständigt och kunderna ser positivt på att alla inte är likadana på Kronans Apotek. Ibland kommer det in kunder från Ukraina och de tycker att det är roligt att få hjälp på sitt eget språk, säger Madeleine Tuzinovic.

”De har fantastiska kompetenser med sig i bagaget, och ambitionsnivån är otrolig”

För Kronans Apotek är etableringsjobben ett sätt att bidra till att fler integreras i samhället, och jobba för en värld som mår bra, konstaterar Maja Holm. Men det handlar också om att de behövs.

– I slutänden handlar det om kompetensförsörjning. Det här blir toppen för oss och för den svenska apoteksmarknaden. Hela samhället gynnas av att de är här som legitimerade farmaceuter och hjälper våra kunder på apoteken, säger hon.

”Det här blir toppen för oss och för den svenska apoteksmarknaden. Hela samhället gynnas av att de är här som legitimerade farmaceuter”, säger Maja Holm, ansvarig för etableringsjobb på Kronans Apotek. Bild: Jenny Törnqvist

De flesta farmaceuter som Kronans Apotek har rekryterat till etableringsjobb har som Marta Hudym många års erfarenhet från Ukraina inom yrket. Flera av dem har varit apotekschefer i 20–25 år och den senaste personen som rekryterades hade drivit ett eget apoteksbolag.

– Det känns bra att fånga upp de här personerna för de har fantastiska kompetenser med sig i bagaget, och ambitionsnivån är otrolig. De är alla så drivna och fina, och de vill verkligen arbeta. Och de är så glada och tacksamma för att vi satsar på dem i det här läget, säger Maja Holm.

”Anställer på löpande band”

Processen för att få till etableringsjobb är komplicerad och tidskrävande, enligt Maja Holm. Hon anser att det bästa är att det mesta sköts centralt i organisationen för att inte belasta cheferna för mycket.

– Skulle varje chef sätta sig in i det här hade vi sannolikt anställt noll personer. Det har krävts mycket tid av mig och mina kollegor. Många av de uppgifter som ska skickas in har vi inte utan de måste vi leta upp på annat håll.

Minst ett par gånger i veckan pratar hon med Arbetsförmedlingen och hon har haft en hel del kontakt med Försäkringskassan, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Skatteverket för att lösa olika knutar som har uppstått.

Samtidigt som hon inser att det särskilt för mindre företag kan ta emot att sätta sig in i en sådan process betonar hon att det är värt det och uppmanar fler företag att våga prova.

– För oss är det här en stor möjlighet. Eftersom kostnaden för arbetsgivaren är så liten är det väl investerade pengar. Nu när vi har processen på plats anställer vi på löpande band, säger Maja Holm.

Madeleine Tuzinovic gillar att hennes arbetsgivare gör något för samhället och för personer från andra länder.

– Där finns mycket kompetens som vi kan ta vara på. Etableringsjobb sjukt spännande och jag är stolt över Kronans Apoteks nyfikenhet och vilja att hitta nya lösningar och idéer. Att så få arbetsgivare har nappat på det beror nog helt enkelt på att de inte vet att det finns, säger Madeleine Tuzinovic.

Etableringsjobb

Etableringsjobb infördes den 1 januari 2024. Det är en subventionerad arbetsform som innebär att en arbetsgivare kan anställa långtidsarbetslösa och nyanlända, enligt vissa kriterier, till en lägre kostnad.

Därefter skjuter staten till så att lönen motsvarar lägstanivån för gällande kollektivavtal. Den anställde ska också kunna få relevant utbildning på betald arbetstid och tanken är att etableringsjobbet, efter som längst två år, ska leda till en tillsvidareanställning på heltid.