DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Restaurangbranschen: Oanmälda kontroller är en bra hjälp

Stefan Lundin är Visitas chefsjurist inom branschjuridik. Bild: Jessica Gow/TT, Pressbild, Fredrik Sandberg/TT

Oannonserade livsmedelskontroller stärker livsmedelssäkerheten. Det menar bland annat Visita, McDonald’s och Max Burgers, skriver Besöksliv. Därmed går de emot Livsmedelsverkets nya förslag.

I en ny vägledning kring anmälda och oanmälda kontroller vill Livsmedelsverket att en föranmälan ska ske innan livsmedelskontroller. Huvudregeln idag är att kontroller ska vara oanmälda. Och Visita menar att dagens ordning borde få vara kvar.

– Oanmälda kontroller gör det enklare att upptäcka brister hos företag som inte skött sin livsmedelshygien, men även hos skötsamma företag kan eventuella brister som uppstått på grund av misstag upptäckas av kommunen. Det uppskattar företagen som vill att det ska upptäckas så snart som möjligt så att man kan rätta till det. Däremot bör man som kommun se till att inte belasta företaget i onödan genom att till exempel utföra kontroller mitt i lunch- eller middagssittningar, säger Visitas chefsjurist inom branschjuridik Stefan Lundin till Besöksliv.

Han får medhåll från Henrik Nerell, som är kommunikationschef på svenska McDonald’s.

– Vi vill gärna ha kvar de oannonserade besöken som är en bra hjälp för verksamheterna. Alla kan städa inför en annonserad kontroll men det viktigaste är att det fungerar som det ska varje dag, säger han till Besöksliv.

Även konkurrenten Max Burgers instämmer.

– Vi ser verkligen besöken som en hjälp och har nyligen valt att sätta upp kontrollrapporterna på våra entrédörrar, säger kvalitetssäkringschef Jenny Leijonhufvud.

Besöksliv: Restaurangbranschen vill behålla oanmälda kontroller