DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Förslaget: Banta statliga Samhall med tusen anställda – här ska fler få jobb
Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning har ökat kraftigt. Samtidigt föreslår en utredning att statliga Samhall bantas med över 1 000 personer. En kvalitetsförbättring, menar utredaren. Förslaget välkomnas av Almega Serviceföretagen, som samtidigt efterlyser ytterligare utredningar.
Samhall, som ger personer med funktionsnedsättningar ett skyddat arbete, har vuxit för mycket. Det har gått ut över kvalitén, enligt utredaren Malin Danielsson som är liberal riksdagsledamot. Utredningen har lämnats över till arbetsmarknadsminister Mats Persson (L).
I utredningen föreslås att Samhall ska bantas, till fem procent färre anställda. I dag jobbar ungefär 24 000 hos det statliga bolaget. Det skulle innebära över tusen färre anställda. Malin Danielsson påpekar att det inte handlar om att någon ska bli uppsagd, utan att det blir färre som anställs nästa år.
– Det handlar om att ta emot färre för en ökad kvalité, säger hon.
Ett ökat behov
Arbetslösheten har ökat kraftigt i gruppen med funktionsnedsättning, från knappa åtta procent 2019 till omkring 16 procent 2023. Malin Danielsson konstaterar också att målgruppen som är aktuell för Samhall har blivit större och att de ofta varit arbetslösa lång tid.
Enligt Mats Persson är det nödvändigt att se över Samhalls organisation, som under årens lopp fått en del kritik för att inte fungera perfekt:
– Det handlar om att skapa en långsiktig lösning så att de som jobbar där kan känna sig trygga, säger han.
Andra åtgärder
För att täcka upp för färre jobb hos Samhall föreslår utredaren andra kompletterande åtgärder, bland annat en ny form av skyddat arbete hos idéburna organisationer.
”Samhall har länge konkurrerat med det privata näringslivet genom att sänka sina priser under marknadsnivå. Det har skapat en osund konkurrens.”
Så totalt sett ska fler med funktionsnedsättning kunna få ett jobb, är Malin Danielssons förhoppning.
Mats Persson pekar på att dagens system totalt sett fungerar för dåligt för personer med funktionsnedsättning. Bland annat utnyttjas inte de pengar Arbetsförmedlingen får till lönebidrag. Arbetsgivare har dock uttryckt att lönebidraget är för lågt, det har inte räknats upp sedan 2020, och sedan dess har inflationen varit hög.
Är det aktuellt att höja lönebidraget?
– Vi utesluter inte det, säger Mats Persson.
Bidragit till osund konkurrens
Förslagen till förändringar välkomnas av Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert på Almega.
– Vi ser positivt på förslaget att banta Samhall. Samhall har under en lång tid haft en alltför stor kostym, vilket har lett till att de behövt konkurrera med priser under marknadsnivån.
– Vi tror att dessa förändringar kan ge bättre förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att komma in på arbetsmarknaden.
”Vi hade gärna sett ytterligare möjligheter för näringslivet att anställa personer med funktionsnedsättning.”
Utredarens förslag är till stor del bra, men de räcker inte, menar han.
– Vi hade gärna sett ytterligare möjligheter för näringslivet att anställa personer med funktionsnedsättning. Städbranschen har ett stort kompetensbehov. Om våra medlemmar hade kunnat få bättre möjligheter för att anställa denna grupp hade många kunnat få jobb
Under åren har Samhall fått skarp kritik för att bidra till osund konkurrens på arbetsmarknaden. Men den osunda konkurrensen har inte varit en del av utredningen, konstaterar Hannes Sjöberg.
– Det är någonting som Almega Serviceföretagen efterlyser i framtida utredningar, säger han.
– Samhall har länge konkurrerat med det privata näringslivet genom att sänka sina priser under marknadsnivå. Det har skapat en osund konkurrens i städbranschen och bidragit till den prispress som öppnar dörrarna för oseriösa aktörer.
Fakta
Antalet anställda hos Samhall minskas med fem procent. Befintliga anställda påverkas inte, men färre ska anställas framöver.
Statens merkostnadsersättning till Samhall räknas upp årligen för att täcka framför allt löneökningar.
Förstärkt introduktionsperiod införs för nyanställda.
Åtgärderna kompletteras med utökad tillgång till skyddat arbete hos offentliga arbetsgivare, plus en ny form av skyddat arbete hos idéburna organisationer.
Stödet från Arbetsförmedlingen förbättras.
Källa: Regeringen