FRIHANDELNS FRAMTID
Då kan EU använda sin handelsbazooka mot USA – ”Starkaste vapnet vi har”
USA:s tullbesked har sänt chockvågor över hela Europa och EU-parlamentet backar nu kommissionen och medlemsländerna i att motåtgärder kommer att bli nödvändiga. På bordet ligger bland annat EU:s så kallade handelsbazooka. ”Vi har det här verktyget och det ska man ha med i ekvationen”, säger Bernd Lange, ordförande i EU-parlamentets utskott för internationell handel.
Vi måste svara men vi ska svara på ett proportionerligt sätt. Det var det samlade budskapet när EU-parlamentet under torsdagen bjöd in till presskonferens för att kommentera Donald Trumps besked om nya tullar.
Bernd Lange, ordförande i EU-parlamentets utskott för internationell handel, konstaterade att Donald Trumps ”Liberation Day” snarare är att se som ”Inflation Day”. Även Jörgen Warborn, EPP-gruppens talesperson för frågor som rör internationell handel, var på plats och beklagade den uppkomna situationen.
EU-parlamentet höll en presskonferens om Donald Trumps nya tullar.
Bernd Lange, ordförande i utskottet för internationell handel, kritiserade tullarna.
Jörgen Warborn, EPP:s talesperson, beklagade situationen och betonade vikten av förhandlingar.
EU planerar proportionerliga motåtgärder som motsvarar USA:s åtgärder.
Donald Trump har hotat med fler åtgärder om EU inför handelshinder.
Diskussioner har hållits, men EU avvaktar med att använda sitt tunga ACI-verktyg.
De båda parlamentarikerna bekräftade att EU står redo att svara med motåtgärder men underströk att de i första hand gärna ser förhandlingar med USA.
– Vi måste verkligen förstå vad det är som oroar dem och se om vi kan hitta en förhandlingsbar lösning. Hittills, vad jag förstår från den kommunikation som har pågått, har de lyft mängder av ”concerns” men de har inte presenterat några lösningar. Men förmodligen finns det saker vi kan göra tillsammans för att se om vi kan hitta varandra, säger Jörgen Warborn.
Med ett proportionerligt svar avser EU ”WTO-kompatibla och balanserade” åtgärder som ligger på samma nivå som det USA har lagt fram. Det måste nödvändigtvis inte vara tullar i samma storleksordning men det påverkade handelsvärdet behöver vara detsamma.
– Och det måste vara balanserat på ett sätt som innebär att det inte är en enda sektor eller ett enda medlemsland som får ta hela bördan.
”Jag hoppas att vi kommer att hitta en lösning i våra förhandlingar tillsammans med USA för jag är säker på att det hade varit det bästa för oss alla.”
Donald Trump har hotat med med ytterligare åtgärder om EU väljer att svara med handelshinder mot USA. Men att inte svara är inte ett alternativ, menar Jörgen Warborn.
– Vi måste reagera. Det här är en väldigt sorglig dag för internationell handel. Det är en sorglig dag för konsumenter och företag runt om i Europa. Självklart måste det komma ett svar. Jag hoppas att vi kommer att hitta en lösning i våra förhandlingar tillsammans med USA för jag är säker på att det hade varit det bästa för oss alla.
Det är inte Europaparlamentet utan EU-kommissionen och medlemsländernas ministrar som i första hand ansvarar för EU:s tullpolitik. Bernd Lange och Jörgen Warborn bekräftade att det har förekommit samtal mellan EU och USA men konstaterade också att de hittills har haft begränsad effekt.
Ska ha samtal med USA
Den 7 april ska EU:s handelsministrar samlas för att komma överens om ett svar på veckans tullbesked, och enligt Bernd Lange finns det även fler inplanerade samtal med motparter på andra sedan Atlanten.
För att undvika att orsaka ”större skada än nödvändigt” är det viktigt för EU att analysera situationen noggrant innan några motåtgärder presenteras. Därför kommer det troligtvis att dröja innan EU gör verklighet av att använda sitt Anti-Coersion Instrument, eller ”EU:s handelsbazooka” som den kommit att kallas, förklarar Bernd Lange.
Den handelspolitiska bazookan innebär inte bara tullar utan också saker som sanktioner mot specifika sektorer och upphävande av immateriella rättigheter. ACI-verktyget började tas fram av EU redan under Donald Trumps förra mandatperiod och har sedan dess främst använts som ett avskräckande medel mot Kina.
– Vi måste vara försiktiga för det är det starkaste vapnet vi har. Men absolut, det ligger på bordet och det är ingen hemlighet, säger Bernd Lange.
”Sista utvägen”
Hittills har tulldiskussionerna till stor del handlat om tullar på olika typer av varor. Men om EU väljer att plocka fram det tyngsta artilleriet så kan det bli aktuellt med åtgärder på både varor och tjänster, inklusive på USA:s största techföretag.
– Men ”Anti Coersion”-instrumentet är sista utvägen. Det är inte vårt första steg utan vi vill hitta en lösning. Att använda ACI skulle innebära en hård eskalering och det ligger verkligen inte i folkets intresse. Men vi har det här verktyget och det ska man ha med i ekvationen.
”Ja, det är sant att vi är väldigt beroende av USA. Men det är också sant att EU är väldigt viktigt för USA.”
Jörgen Warborn understryker vikten av att EU parallellt med diskussionerna med USA arbetar vidare för att öka frihandeln med andra delar av världen, samt för att stärka EU:s inre marknad.
– Det är viktigt att påpeka att EU ska ha självförtroende i den här situationen. Ja, det är sant att vi är väldigt beroende av USA. Men det är också sant att EU är väldigt viktigt för USA. Vår inre marknad med 450 miljoner konsumenter är viktig för amerikanska företag. Och det är därför vi måste gå vidare och fördjupa den inre marknaden. Det kommer att göra oss ännu starkare.