AVTALSRÖRELSE
Transportavtal på märket – ”Vi är överens”
Trots att Transportarbetareförbundet krävde högre löneökningar än alla andra fackförbund har nu Transportavtalet landat på märket. ”Det har varit tuffa förhandlingar – som vanligt. Men vi har hittat en lösning”, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten till TN.
Tre dagar efter att industrins parter tecknade avtal är ytterligare ett tungt avtal på plats: Transportavtalet, som tecknas mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Transportarbetareförbundet.
– Ja, vi är i mål, med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år. Vi håller oss inom ramen för märket, säger Marcus Dahlsten, som är vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Transportföretagen, till TN.
– Avtalsresultatet är starkt sett till förutsättningarna, säger Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth i en kommentar.
Lönevärdet i avtalet är som högst 6,3 procent och som lägst 6,2 procent. Skillnaderna beror på att åkerierna fått avräkning om 0,1 procent 2025 för en ändring om att lastbilsförare får rätt till kvalificerat OB-tillägg på fredagskvällar, och att arbetsgivarna ersätter kostnaden för läkarintyg som krävs för tung behörighet. Utöver det har alla fått avräkning på 0,1 procent för 2026 som rör om en avsättning till deltidspension.
I Industriavtalet finns en så kallad låglönesatsning. Den är dock ingenting som har behandlats i Transportavtalet – helt enkelt för att lönerna inom transport ligger långt högre än i många andra branscher.
Utanför LO-samordningen
Inför årets avtalsrörelse valde Transportarbetareförbundet, precis som förra gången, att stå utanför LO:s samordning. De ställde högre krav på löneökningar än LO och facken inom industrin.
– Det har varit tuffa förhandlingar – som vanligt. Men vi har hittat en lösning, säger Marcus Dahlsten.
Han förklarar att det som har varit viktigt för både facket och arbetsgivarna är differentiering av lönerna. Transportavtalet består framför allt av tarifflöner, det vill säga att möjligheterna till individuell lönesättning är små. En nyckel till att det aktuella avtalet har landat på märket är att de som har jobbat längre nu får högre löneökningar, medan de som har jobbat kortare tid får lägre.
– Ja, så är det. Vissa får långt under märket och vissa får något mer. Det är inget konstigt, utan så är det inom väldigt många avtalsområden.
Trots att Transport ställde högre krav, så har ni nu landat på märket. Vad var det som gjorde att ni lyckades komma överens?
– I grund och botten tror jag att de gjorde bedömningen att märket är en norm som vi har. Det innebär ju en utmaning att ställa sig utanför samordningen också, eftersom de inte får något stöd från LO. De blir ensamma, säger Marcus Dahlsten.
Transport påstår att det samlade avtalsvärdet är 6,8 procent. Varför har i olika bild?
– Jag tror att de helt enkelt behöver sätta den bilden och räknar därför utan de två avräkningsposterna.
– Vi är överens om vad det kostar. Men det är klart att det inte är bra oss parter emellan att det blir så här en gång till. Så kan vi inte ha det, säger Marcus Dahlsten och menar att fack och arbetsgivare kommunicerade olika siffror även när Transportavtalet hade tecknats för två år sedan.
Har det komplicerat saker de senaste två åren när det gäller hur ni har tolkat avtalet?
– Ja, det är klart att det har inneburit en utmaning att de har ställt sig utanför samordningen. Men det har inte förändrat industrinormeringen över huvud taget. Vi har hållit oss inom normeringen båda gångerna.
”Transportarbetarförbundets påstående är obegripligt.”
Även Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, är tydlig med att Transportavtalet följer märket som industrin har satt.
– Vi har tittat och granskat avtalet i god samverkan på arbetsgivarsidan. Det vi kan konstatera är att det är inom kostnadsramen på 6,4 procent. Så Transportarbetarförbundets påstående är obegripligt, säger han.
Även under förra avtalsrörelsen kom Transportarbetarförbundet med liknande påståenden.
– Då hade vi en liknande kommunikation från deras sida som skapade irritation och frågetecken, eftersom även det avtalet var på märket.
Efter att parterna inom industrin kom överens i tisdags har flera tunga avtal skrivits på:
– Det är glädjande och positivt för varje avtal som sluts. Vi har sett att TechSverige har ingått avtal, nu ser vi också att Transportföretagen och Svensk Handel ingår avtal. Alla avtal är viktiga men det här är tre tunga avtal som omfattar många företag och medarbetare, säger Mattias Dahl.
Osäker omvärld
Mattias Dahl. trycker också på att överenskommelserna inte har framtvingats med hjälp av hot om stridsåtgärder.
– Nu cementeras och etableras kostnadsramen och märket. Det är dessutom väldigt bra att det sker efter förhandling på det sätt som det ska vara, säger han.
Förhandlingarna sker mot bakgrund av en allt oroligare omvärld med tullar och geopolitiska utmaningar.
– Vi ser med oro på alla utspel och de förändringar som nästan sker på dagsbasis efter Trumps tillträde. Det skapar osäkerhet och svåra förutsättningar för företagen att planera. Då är det positivt att arbetsmarknadens parter på sedvanligt sätt respekterar märket.
Transportavtalet omfattar omkring 4 500 företag och omkring 55 300 anställda inom åkeri, bärgning, terminal och lager. Avtalstiden löper från och med 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.