AVTALSRÖRELSE
Visita: Nytt kollektivavtal ska prioritera trogna medarbetare
Det ska vara attraktivt att jobba i besöksnäringen, menar Visita. Därför får nu de som jobbar kvar länge i branschen högre löneökningar. ”Bra medarbetare ska både vilja och kunna göra karriär”, säger förhandlingschef Torbjörn Granevärn till TN.
Besöksnäringen har länge dragits med problemet att för få utbildar sig för att arbeta i branschen samt satsar och stannar. Det var något som Visita ville komma till rätta med i årets avtalsrörelse.
– Det har varit en prioriterad fråga för oss. Vi vill premiera dem som utbildar sig och gör en karriär i vår bransch, säger Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn till TN.
På lördagen blev ett avtal för över 200 000 medarbetare klart. Avtalet landade på industrins märke, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad. I det finns just satsningar som innebär att branschen ska bli mer attraktiv. De som har valt en utbildning inom besöksnäringen och de som har arbetat länge ska få högre löneökningar än de som arbetar tillfälligt i branschen.
– Vi håller tillbaka höjningen av minimilönerna. Det innebär en tydlig prioritering av de medarbetare som väljer att bli kvar i vår bransch. Bra medarbetare ska både vilja och kunna göra karriär i besöksnäringen.
”Det blir enklare för företagen att planera arbetet efter verksamhetens behov.”
Att minimilönerna inte ökar i samma takt innebär också att besöksnäringen kan fortsätta vara jobbskapare, poängterar Torbjörn Granevärn.
– Många får sitt första jobb i vår bransch. Nu skapar vi lägre trösklar in, säger han.
Större möjlighet att planera arbetet
Avtalet ger också en ökad flexibilitet genom att det blir möjligt att arbeta fler helger.
– Det innebär att det blir enklare för företagen att planera arbetet efter verksamhetens behov, säger Torbjörn Granevärn.
Utöver det finns andra viktiga förändringar i avtalet. Bland annat handlar det om att medarbetare måste kommunicera bättre med arbetsgivare vid sjukdom och om att det ska bli möjligt för företagen att ta emot praktikanter från utländska lärosäten.
”Den höga nivån på märket är extra utmanande för vår bransch.”
Årets förhandlingar har varit extra tuffa, påtalar Torbjörn Granevärn. Det beror inte minst på att hela LO-kollektivet har ställt ett gemensamt krav på mertidsersättning.
– Det har varit särskilt besvärande för vår bransch. LO har varit tydliga med att de är beredda att solidariskt gå ut i konflikt för att se till att mertidsersättning införs överallt, säger han.
I det nya avtalet mellan Visita och fackförbundet HRF finns därför nu en reglering om mertidsersättning, men den träder i kraft först om ett år. Den innehåller också tydliga undantag för arbete som utförs för att någon annan är frånvarande samt när företagen har tillfälliga extra behov av arbetskraft. Regeln gäller alltså i första hand bara vid kontinuerlig, planerbar mertid.
– Det kommer att minska användandet av mertid och de ger företagen nya verktyg och hjälpmedel som ska underlätta för dem att använda rätt anställningsformer, säger Torbjörn Granevärn.
Tuffa år för besöksnäringen
Besöksnäringen har haft det tufft i flera år. Det var inte bara pandemin och inflationen, som i sig var tuffa nog, utan till det kommer att både råvarukostnaderna och hyrorna har ökat dramatiskt. Dessutom minskar lönsamheten när gästerna uteblir eller spenderar mindre pengar.
– Under förra året såg vi konkurser i en omfattning som vi aldrig har sett tidigare, säger Torbjörn Granevärn.
– Därför är den höga nivån på märket extra utmanande för vår bransch. Men att vi trots det har klarat att landa ett avtal på märket är ett styrkebesked. Det skapar förutsägbarhet för företagen inom besöksnäringen.
Avtalet mellan Visita och HRF, det så kallade Gröna Riksavtalet, löper från och med 1 april 2025 till och med 31 mars 2027. Avtalet följer industrins märke med en kostnadsram på 6,4 procent över två år, fördelat på 3,4 procent första året och tre procent andra året.